Companii

Urmează videoconferinţa ZF Health&Pharma, 16-17 septembrie 2020. O meserie atractivă. Numărul de farmacişti a ajuns la 18.000 în 2019, o creştere de 50% într-un deceniu. Bucureşti atrage 21% din numărul total de farmacii, având şi cea mai mare aglomerare de unităţi. Media, la cele 8.100 de farmacii funcţionale, este de doi farmacişti per unitate

Retailul farmaceutic a ajuns la vânzări totale de 19 miliarde de lei în 2018.

Retailul farmaceutic a ajuns la vânzări totale de 19 miliarde de lei în 2018.

Autor: Georgiana Mihalache

13.09.2020, 11:23 194
 

În farmaciile din România lucrează în total 18.093 de farmacişti la nivel naţional, iar numărul de specialişti din retailul farma a crescut de la an la an, cu o singură excepţie – anul 2018, când a scăzut uşor, potrivit datelor de la Statistică.

Legea farmaciei permite funcţionarea unităţilor cu cel puţin un farmacist şef în fiecare unitate, care coordonează farmacia, oferă consiliere pacienţilor şi gestionează stocurile de medicamente. Pe lângă farmacist lucrează şi asistenţii de farmacie.

Farmaciştii obţin acest titlu după ce termină facultatea de farmacie, cu o durată de şcolarizare de cinci ani, iar din datele ZF, specializarea de farmacist este printre cele mai căutate în cadrul facultăţilor de profil. Cele mai importante centre universitare sunt Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova, Timiş, Cluj.

Acest lucru se vede şi în distribuţia farmaciştilor la nivel naţional, Capitala adunând 21% din totalul de farmacişti, din calculele ZF pe baza datelor INS. De altfel, Bucureştiul are şi cel mai mare număr de farmacii, peste 10% dintre unităţile de retail farmaceutic fiind deschise în Capitală.

Următorul judeţ ca pondere la numărul de farmacişti este Constanţa, urmat de Iaşi.

La polul opus, cel mai mic număr de farmacişti se înregistrează în Teleorman, Călăraşi sau Ialomiţa. Polarizarea din sistemul medical, de la spitale, la numărul de medici farmacişti este una dintre problemele vechi ale sistemului sanitar românesc, zone întregi fiind lipsite de asistenţa medicală necesară.

ZF a scris despre lipsa farmaciilor în mediul rural, acolo unde marile lanţuri nu au investit pentru că unităţile din mediul rural nu sunt profitabile. Pacienţii din aceste zone sunt astfel nevoiţi să meargă până în cel mai apropiat oraş pentru a cumpăra tratamentul prescris de medic.

În plus, nici salariul din retailul farma nu atrage tinerii farmacişti spre acest domeniu. Un farmacist cu o experienţă profesioanală cuprinsă între 3 şi 5 ani are un salariu mediu de 2.500 de lei net pe lună, potrivit datelor centralizate anterior pentru ZF de platforma de recrutare online eJobs.

 

Tinerii farmacişti pornesc propriile businessuri

Gheorghe Ciocan, un tânăr de 34 de ani din judeţul Vâlcea, a deschis în urmă cu 11 ani Farmacia George, un business pe care l-a dus la 19 mil. lei în 2019. Antreprenorul, de profesie farmacist, a investit în retailul farma folosind o facilitate fiscală acordată studentţilor printr-o hotărâre de guvern din 2003, care prevede scutirea plăţii unor taxe, de la cele de înregistrare a afacerii, la cele de autorizare.

„Am pornit pentru că am vrut să continui afacerea de familie. Am beneficiat de facilitatea aceea pentru studenţi, dar nu mai ştiu exact ce a reprezentat. Aveam o firmă mai veche, din 1992, afacere de familie, iar eu când am terminat facultatea am deschis Farmacia George şi am continuat afacerea de familie. Avem 25 de unităţi, doar în judeţul Vâlcea“, a spus pentru ZF Gheorghe Ciocan.

El a precizat că este o provocare să găsească forţă de muncă în Vâlcea pentru că judeţul nu are un centru universitar puternic, însă lucrurile încep să se îmbunătăţească în această privinţă, din ce a observat. „Când am terminat facultatea în Târgu Mureş acolo erau foarte mulţi farmacişti. La oraşe reuşim să acoperim, avem în medie doi farmacişti în fiecare unitate, iar la sat un farmacist în unitate“, a mai spus Gheorghe Ciocan.

În rândul farmaciilor independente, copiii fondatorilor unei reţele regionale de farmacii au preluat de obicei afacerile părinţilor. Câteva exemple în acest sens sun George Echim, fiul farmacistului Ilie Echim, care se implică în cadrul Farmaciei Ardealul din Neamţ, Mihai şi Gabriel Băjan, care au preluat Farmacia Băjan de la tatăl lor.

Numărul total de farmacii în 2019 a fost de 8.099 la nivel naţional, în scădere faţă de anul anterior, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Retailul farmaceutic a ajuns la vânzări totale de 19 miliarde de lei anual, cifră realizată de cele peste 5.500 de companii care activează în acest domeniu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Cea mai mare reţea de farmacii este Catena, urmată de Dr. max (Sensiblu). Cele mai mari cinci reţele naţionale controlează 27% din piaţă, raportat la numărul total de unităţi, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO