Companii

Valvis intra cu trei marci de vin pe o piata de 500 de milioane de euro

11.12.2008, 14:50 88

Jean Valvis, omul de afaceri care a creat si a vandut ulterior pentru peste 110 mil. euro brandurile Dorna si LaDorna, a investit peste 8 milioane de euro pentru a pune pe picioare un nou business, in industria vinului, o piata de o jumatate de miliard de euro.

Astfel, dupa doua exit-uri din piete a caror valoare depasesc in prezent un miliard de euro, Jean Valvis intra in productia de vin, un domeniu cu un potential mare de crestere atat intern, cat si la export.
Valvis, care a cumparat in 2006 Vitipomicola Samburesti din judetul Olt, a lansat saptamana aceasta primul brand de vin premium, Domeniile Samburesti, iar celelalte doua marci (Chateau Valvis si Simburel de Olt) o sa apara pe piata locala in perioada urmatoare.
"Criza financiara nu-mi afecteaza planurile de investitii", a spus omul de afaceri, care a declarat recent pentru ZF ca nu are o "limita de buget" pentru podgoria de la Samburesti.
Combinatul de vinificatie din Samburesti a fost renovat si retehnologizat deja, iar in momentul de fata are 60 de angajati, capacitatea de productie urmand sa ajunga la 3 milioane de sticle pe an. Spre comparatie, productia celor mai mari jucatori din piata, Jidvei sau Cotnari, depaseste 10 milioane de sticle anual, potrivit estimarilor ZF.
Programul de dezvoltare de la Samburesti prevede ca in fiecare an sa fie replantate intre 80 si 100 de hectare de vie, ceea ce inseamna investitii de cel putin 11 mil. euro, daca luam in calcul ca un hectar nou de vita de vie costa intre 20.000 de euro si 22.000 de euro.
Jean Valvis a semnat in acest an cel mai mare exit din industria alimentara, dupa ce a vandut pentru mai mult de 70 mil. euro afacerea din industria lactatelor LaDorna catre grupul francez Lactalis. Vanzarea afacerii din lactate a venit la mai putin de sase ani de la semnarea acordului cu imbuteliatorul Coca- Cola pentru vanzarea apelor minerale Dorna intr-un "deal" de 40 de milioane de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO