Companii

Vanzarile Aectra au ramas constante in 2000: 26 milioane de dolari

10.05.2001, 00:00 177



Grupul romano-american de firme Aectra a avut anul trecut in Romania o cifra de afaceri de peste 26 de milioane de dolari, cu o treime mai mare decat cea din1999, in principal din importul si distributia de materii prime pentru industrie si produse agricole, a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Popescu, manager general al companiei.

Pe piata romaneasca grupul activeaza prin societatile mixte Aectra Srl si Aectra Agrochemicals, care au realizat cifre de afaceri de 5, respectiv 18 milioane de dolari.

Restul provine din activitatile de comert international si, nu din activitatea de productie de pesticide pe care o desfasoara la fabrica CIG Turda, unde a investit pana in prezent 1,3 milioane de dolari.

"In toate domeniile in care suntem prezenti ocupam fie locul intai fie locul doi, asta si datorita faptului ca am renuntat la domeniile in care nu eram competitivi" a precizat Dan Popescu.

Aectra Srl activeaza in domeniul importului si distributiei de materii prime pentru industrie in special fire pentru industria textila (Lycra, Nylstar), pentru industria cauciucului (elastomeri sintetici) si industriei de mase plastice (materiale termoplastice). Pe pietele amintite, reprezentantii Aectra afirma ca detin o cota de peste 30%.

Pe primul trimestru al acestui an, vanzarile Aectra SRL au crescut cu 30%. "Obiectivul nostru pentru acest an este consolidarea pozitiei pe piata, mai ales in conditiile in care industria de textile ofera o serie de oportunitati de dezvoltare.

Mai mult chiar, avem in vedere o mutare strategica de-a lungul lantului valoric, pentru a veni in intampinarea nevoii de desfacere a clientilor nosti prin dezvoltarea unei activitati de consultanta de marketing textil", a conchis oficialul.

Aectra Agrochemicals este distribuitoare pentru Romania de produse agricole, precum fungicide, insecticide, nematicide, erbicide, stimulatori de crestere si fructificare furnizate de mari companii, lideri in domeniu, precum Du Pont si Zeneca. Principalii competitori ai Aectra Agrochemicals in Romania sunt firmele Interagro si Alceda.

Principala obstacol pe care il intampina actvitatea Aectra Agrochemicals este, in opinia oficialului citat, nivelul scazut al pietei de produse chimice destinate agriculturii comparativ cu necesitatile reale.

"Desi agricultura romaneasca are nevoie anual de pesticide de aproape 600 mil.$, potrivit estimarilor UE, anul trecut cererea a fost de 120 mil. $, dupa ce in urma cu un an nu a depasit 200 de milioane de dolari".

Acectra a introdus in ultimii ani un concept nou pe piata, acela de Centru de Excelenta. Aceasta desemneaza efectiv "premiantii" aflati printre clientii Aectra, mia exact cei care au inregistrat cele mai bune rezultate.

Un exemplu in acest sens este o ferma din Ialomita, care a realizat costuri totale de productie la hectar (au fost folosite produse Aectra) de 319 $, comparativ cu media in zona respectiva de 229 de $, insa productia obtinuta a fost de trei ori mai mare decat media zonala, ceea ce a dus la un profit de 78 de $ pe hectar comparativ cu o pierdere de 115 $ in cazul mediei zonale.

Fondata in 1987, compania Aectra a evoluat intr-un grup international de firme comerciale in domeniul produselor chimice si petrochimice, cu sediul central la Lausanne si sedii comerciale in Bucuresti, Moscova, Varsovia, Bruxelles, Luxembourg precum si in SUA si Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO