Companii

Vedeţi cele mai importante tranzacţii din economie din ultimul an. "Interesul investitorilor creşte de la o săptămână la alta"

ZF a strâns la aceeaşi masă şi în anii anteriori artizanii tranzacţiilor

ZF a strâns la aceeaşi masă şi în anii anteriori artizanii tranzacţiilor

01.04.2015, 16:37 1015

Piaţa de tranzacţii şi achiziţii va creşte în acest an, existând interes din partea investi­to­rilor străini şi locali, dar lipsesc încă intrările de ca­pi­tal din partea unor investitori stra­te­gici, sunt de părere avocaţii, executivii şi antreprenorii participanţi la ZF Top Tran­zacţii. Până în prezent pe piaţa locală au existat deal-uri cu valoare mică, de 10-15 mil. euro în medie, în timp ce în vest preţul de pornire este de 50 de milioane de euro.

„Anul 2014 a fost marcat în principal de tranzacţii domestice, atât private equity cât şi strategice, dar încă nu avem intrări de fresh capital de la investitori strategici străini, iar atractivitatea unei pieţe de aici vine. O parte din investitorii strategici au decis să rămână în ţară, ceea ce eu prefer să văd ca o veste bună, un semnal că nu este poate cel mai bun moment să vândă aici“, a spus Silviu Stoica, avocat asociat la Popovici Niţu & Asociaţii.

El a fost prezent la evenimentul ZF Top Tranzacţii, organizat în parte­ne­riat cu PwC, DLA Piper, Popovici Niţu & Asociaţii, Mitel & Asociaţii.

Domeniile cu cele mai mari aştep­tări rămân şi în acest an retail, imobiliar, construcţii şi banking, dar şi zona de IT, unde însă tranzacţiile se menţin la un nivel relativ scăzut.

„Interesul investitorilor creşte de la o săptămână la alta (pentru achiziţia de portofolii de credite neperformante - n. red.) şi primesc telefoane de la cel puţin doi investitori la fiecare şapte zile ca să îi informez despre opor­tu­nită­ţile de pe piaţă. Înainte să vin în Ro­mâ­nia eram în contact cu in­ves­titori care voiau să facă achiziţii de cre­dite ne­per­for­mante. Am avut multe ca­te­gorii de in­vestitori care s-au întrecut în a achi­zi­ţio­na“, a explicat Jonathan Wheatley, di­rector, European Advisory Por­tfo­lio Group, PwC CEE. El a adăugat că anul acesta vor fi tranzacţii cu cre­dite neper­for­mante de peste 2 mi­liar­de de euro pe piaţă pentru că BNR pune presiune ca băncile să îşi restructureze ba­lanţele, ceea ce măreşte lichidităţile valabile.

În pofida efervescenţei care se simte pe piaţa de M&A, România rămâne încă în urma Poloniei, la numărul şi valoarea tranzacţiilor, cu medii de 10-15 milioane euro, faţă de preţuri de pornire de peste 50 milioane euro în vest.

„Cred că Polonia o să ia crema tran­zacţiilor în regiune şi în 2015. Ceea ce ne ajută pe noi este faptul că Ro­mâ­nia şi Po­lonia sunt ca nişte «insule» de sta­bi­li­ta­te“, consideră Dan Fărcăşanu, in­vest­ment director, Re­source Partners.

Click pentru a mări imaginea 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO