Companii

Vinul romanesc, in atentia americanilor

09.11.2004, 00:00 18

Compania Worldwide Marketing Corporation (WMC), dealer de vinuri pe piata americana sI-a exprimat interesul pentru realizarea unei achizitii pe piata romaneasca, parallel cu intentia de a importa in SUA vinuri romanesti. "Este posibil sa investim in industria romaneasca a vinurilor dar cautam in acelasI timp vinuri romanesti pentru a le importa pe piata americana", spune Gordon Harnesberg, presedintele WMC. El spune ca pe piata americana cere vinuri seci in special rosii si nu dulci. "Piata Americana este din ce in ce mai orientata pe vinurile din Lumea Noua - Chile, Argentia, Australia - unde se incadreaza sI Rom ania in timp ce vinurile din Lumea Veche, Franta sunt in puternic declin. Acestea din urma sI-au injumatatit cota de piata in ultimii doi ani", afirma Harnesberg.
El sustine ca marii producatori de vinuri din SUA ar putea investi in industria romaneasca a vinurilor deoarece piata americana cere vinuri sub 10 dolari/sticla de 0,75 iar acestora le este foarte greu sa produca la astfel de preturi. "Recesinea economica din SUA este la final insa piata inca cere astfel de vinuri ieftine. Vinurile romanesti sunt ieftine, cu o calitate decenta insa dezavantajul este faptul ca sunt prea dulci", spune Harnesberg.
Exporturile romanesti de vinuri s-au ridicat anul trecut la circa 25 de milioane de dolari iar pentru acest an se asteapta o crestere semnificativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO