Companii

Viorica Dăncilă, premierul României: Guvernul va finanţa a doua ediţie a Start-Up Nation cu 2 mld. lei, pentru 10.000 de proiecte

Viorica Dăncilă : Este îmbucurător faptul că peste 80% dintre locurile de muncă nou-create sunt ocupate de persoanele din categoriile ţintă: şomeri, tineri absolvenţi, persoane cu dizabilităţi

Viorica Dăncilă : Este îmbucurător faptul că peste 80% dintre locurile de muncă nou-create sunt ocupate de persoanele din categoriile ţintă: şomeri, tineri absolvenţi, persoane cu dizabilităţi

Autor: Florentina Niţu

05.10.2018, 00:05 1173

Guvernul va acorda un sprijin finan­ciar de 2 miliarde de lei pentru programul Start-Up Nation 2018, aflat la a doua ediţie, potrivit datelor prezentate joi, 4 octombrie, de Viorica Dăncilă la şedinţa de guvern.

„Vom aloca resurse bugetare de 2 mi­liarde de lei, astfel încât să acordăm fi­nan­ţarea nerambursabilă de 200.000 de lei pentru fiecare beneficiar, pentru 10.000 de firme“, a spus premierul României.

Modificările propuse proiectului de lege pentru a doua ediţie a programului este în dezbatere publică, cu scopul de a-l face mai clar, cu o procedură de achiziţii simplificată şi modul de lucru cu beneficiarii să fie uniform în toată ţara.

„Vom continua acest program impor­tant pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc şi îl vom îmbunătăţi pentru a oferi şanse cât mai mari antreprenorilor care vor să-şi transforme ideile în afaceri de succes. (…) Acest proiect este construit pe baza experienţei din Start-Up Nation 2017 şi răspunde mai bine dorinţelor şi nevoilor exprimate de antreprenorii aflaţi la început de drum“, a precizat Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a mai afirmat că gu­vernul încurajează dezvoltarea unor afaceri în zonele geografice mai puţin dezvoltate.

Acest criteriu este prezentat şi în pro­iectul de urgenţă publicat luni, 1 octombrie, pe site-ul Ministerului pentru IMM-uri. Astfel, în localităţile din ju­deţele în care nu­mă­rul de IMM-uri este mai mic de patru la ni­vel judeţean/100 locuitori vor primi 20 de puncte. Totuşi, judeţele mai dezvoltate, în care numărul IMM-urilor este de peste pa­tru, antrepre­norii vor primi doar 5 puncte.

În documentul pentru modificarea pro­gramului Start-Up Nation 2018, ministerul a propus şi ca antreprenorii care contractează fonduri prin Start-Up Nation 2018 să poată solicita acordarea unui avans de până la 30% din suma totală aprobată.

Alte propuneri de modificări sunt punctajele acordate domeniilor IT şi producţie, fiind de 30 de puncte, urmate de industriile creative cu 20 de puncte şi apoi comerţul şi alte activităţi cu 10 puncte.

Finanţarea acordată de minister pentru noile start-up-uri va fi de 200.000 de lei (44.000 de euro), conform datelor de pe site-ul ministerului de resort. De ea vor beneficia 10.000 de persoane, însă Radu Ştefan Oprea, ministrul IMM-urilr, a declarat anterior că se aşteaptă să fie depuse 30.000-40.000 de proiecte.

Anul trecut au fost depuse 19.000 de proiecte şi au fost înfiin?ate peste 8.000 de firme, care oferă locuri de muncă pentru circa 21.000 de persoane în prezent, în sectoare precum economie, producţie, industrii creative, servici şi IT.

„Este îmbucurător faptul că peste 80% dintre locurile de muncă nou create sunt ocupate de persoanele din categoriile ţintă: şomeri, tineri absolvenţi, persoane cu dizabilităţi“, a subliniat Viorica Dăncilă în cadrul şedinţei de guvern de joi.

Prin programul Start-Up Nation 2018, ministerul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat vrea să stimuleze înfiinţarea de noi întreprinderi mici şi mijlocii, persoanele fizice, putând înfiinţa întreprinderi cu fonduri alocate de guvern.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO