Companii

Vis frumos sau carte de jucat? „Ca un furnizor de microelectronică să vină în România are nevoie de câteva miliarde de euro“

Vis frumos sau carte de jucat? „Ca un furnizor de...

Autor: Răzvan Botea

15.08.2023, 00:05 295

♦ Piaţa mondială de cipuri s-a dublat în ultimii 10 ani, iar aceste produse au devenit unele dintre cele mai vânate de către industrie. Cum îşi va juca România cărţile pentru atragerea investiţiilor, acum când toate companiile vor să îşi aducă producţia cât mai aproape de „casă“?

Cipurile, cunoscute şi ca semi­conductori, au devenit în ultimii ani unul dintre cele mai impor­tante produse pentru aproape toată industria. Penuria de cipuri care a început în pandemie i-a adus pe unii producători din zona auto, de exemplu, în situaţia în care livrările de autoturisme au întârziat luni întregi. Chiar s-a ajuns, într-un anumit punct, ca fabricile care produc cipuri să nu mai poată produce, pentru că, la rândul lor, nu aveau cipurile necesare producţiei.Cea mai mare parte a semiconductorilor vine din Asia, în special din Taiwan.

În tot acest context, producătorii europeni încearcă să  aducă producţia mai aproape de pieţele adiacente, iar România a intrat şi ea în cursa pentru atragerea de investiţii în aceste produse. Fostul ministru al economiei Florin Spătaru a anunţat încă din 2022 că face paşi pentru a accelera ajutorul de stat prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de 500 mil. euro pentru investiţii în producţia locală de cipuri. Recent, Comisia Europeană a anunţat că fonduri de 420 mil. euro vor merge către Continental, Bosch şi NXP, producător de semi­conductori pentru industria auto. Restul de 80 mil. euro ar urma să fie redistribuiţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO