Companii

Vlad Săndulescu, avocat Schoenherr şi Asociaţii SCA: Formalităţile de înfiinţare a unei societăţi se simplifică din 5 iulie

Vlad Săndulescu, avocat Schoenherr şi Asociaţii SCA:...
03.07.2020, 13:30 436

O serie de modificări aduse Legii societăţilor şi care intră în vigoare din 5 iulie simplifică procedurile pentru înfiinţarea unei societăţi.

În primul rând, a fost înlăturată interdicţia de a fi asociat unic în mai multe societăţi cu răspundere limitată.

Totodată, se reduce numărul de documente cerute în legătură cu sediul social. Au fost eliminate atât declaraţia privind conformitatea spaţiului pentru a fi folosit de mai multe societăţi, cât şi interdicţia privind numărul de societăţi care pot funcţiona într-o clădire sau într-un spaţiu. Astfel, un spaţiu ar putea găzdui un număr nelimitat de sedii sociale ale unor societăţi, fără a fi nevoie de lucrări suplimentare pentru repartizarea spaţiului.

O modificare importantă se referă la eliminarea nevoii de a obţine acordul asociaţiei de proprietari. Până acum, dacă o persoană dorea să stabilească sediul social într-un imobil colectiv cu regim de locuinţă, trebuia să obţină aprobarea din partea asociaţiei de proprietari şi a vecinilor afectaţi care locuiesc direct lângă unitatea locativă respectivă. O astfel de aprobare nu mai este necesară dacă administratorul societăţii declară pe proprie răspundere că nu se va desfăşura nicio activitate la sediu social.

Aceste modificări sunt prevăzute de Legea nr. 102/2020 pentru modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990, publicată în Monitorul Oficial din 2 iulie 2020.

Simplificarea formalităţilor de înfiinţare a unei societăţi pare a avea şanse să continue, conform anunţului făcut recent de Ministerul Justiţiei şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului referitor la măsuri suplimentare pentru debirocratizarea formalităţilor aferente înfiinţării societăţilor şi înregistrărilor la ONRC.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO