Companii

Wargha Enayati, Centrul Medical Unirea: In doi ani vom dubla reteaua de clinici

Wargha Enayati, Centrul Medical Unirea: In doi ani vom dubla reteaua de clinici

Wargha Enayati, fondatorul CMU: "Ne intereseaza orasele-cheie, pentru care analizam toate variantele de extindere. Daca nu vom reusi sa facem nicio achizitie, vom merge pe investitii greenfield. Am intrat intr-un ritm sustinut de dezvoltare care se va mentine si in perioada urmatoare".

15.08.2008, 19:29 25

Centrul Medical Unirea (CMU), unul dintre principalii jucatori pe piata serviciilor medicale private, ar putea ajunge la 16 clinici in urmatorii ani, dublu comparativ cu cele opt pe care pe opereaza in prezent. Extinderea se va face atat prin achizitii, cat si prin investitii greenfield.
"Ne intereseaza orasele-cheie, pentru care analizam toate variantele de extindere. Daca nu vom reusi sa facem nicio achizitie, vom merge pe investitii greenfiled. Am intrat intr-un ritm sustinut de dezvoltare care se va mentine si in perioada urmatoare", a spus Wargha Enayati, fondatorul CMU, care detine controlul companiei.
CMU a anuntat ieri parafarea tranzactiei prin care preia 50% din titurile retelei de clinici constantene Avamedica, afacere dezvoltata de sotii Diculescu. Valoarea tranzactiei a fost de 0,7 mil. euro, (cash cat si majorare de capital), iar potrivit acordului CMU isi poate mari participatia la 70% in urmatorii doi ani. CMU este la a doua preluare de clinici din acest an, dupa ce in ianuarie a intrat in actionariatul Centrului Medical Motilor din Cluj-Napoca, pentru 0,5 mil. euro. Compania se orienteaza spre castigarea unei cote cat mai mari din piata provinciei, dupa mai multi ani de crestere sustinuta in Capitala. Pentru urmatorii ani se estimeaza ca provincia va fi motorul de crestere al industriei medicale private, astfel ca toti marii operatori isi croiesc planuri pentru marile orase ale tarii.
Daca in urma cu trei-patru ani existau cativa jucatori cu o cifra de afaceri de aproape jumatate de milion de euro, businessul lor a crescut puternic ajungand acum la cateva milioane de euro.
"Clinicile din provincie vor aduce anul acesta circa 10% din cifra de afaceri a CMU, estimata la peste 11,5 mil. euro. In doi-trei ani, procentul se estimeaza ca va ajunge la 20-30%", a spus Sergiu Negut, directorul executiv al CMU. Compania a inregistrat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 20 mil. lei (5,45 mil. euro), in crestere cu 74% comparativ cu nivelul de 11,5 mil. lei (3,45 mil. euro) din aceeasi perioada a anului trecut.
CMU a demarat in 2008 un program de investitii de 20 mil. euro, in care sunt incluse pe langa achizitii, deschiderea centrului de diagnostic si tratament din Baneasa, in care s-au investit 7,4 mil. euro, si a CMU Kids. La inceputul lunii iulie, CMU avea 65.000 de abonati.
Avamedica opereaza trei locatii in Constanta si a realizat o cifra de afaceri de 0,45 mil. euro in 2007, iar bugetul pentru anul acesta este de 0,7 mil. euro. Circa 60% din veniturile retelei de clinici constantene sunt reprezentate de medicina muncii, 20% de contractele corporate si de abonamente, iar restul de platile directe, fee for service.
Numele sub care compania va functiona este CMU Avamedica, planurile pentru urmatoarea perioada urmarind dezvoltarea unei noi clinici in Constanta. Investitia ar urma sa fie in jurul a 400.000 de euro si ar putea dubla capacitatea de aici.
CMU a fost asistata in aceasta tranzactie de casa de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR), iar Avamedica de o firma locala.
Clinicile private au intrat in atentia investitorilor anul trecut, cand majoritatea au atras ca parteneri fonduri de investitii. In total valoarea tranzactiilor pe acest segment a sarit anul trecut de 30 mil. euro.
CMU a intrat la inceputul lui 2007 in portofoliul fondului de investitii 3i, care in prezent mai mare participatii pe piata locala la firma de salubritate Romprest si la producatorul local de software Gecad Technologies.
Sustinute financiar de aportul acestora, clinicile accelereaza acum puternic extinderea pentru a castiga cat mai mult dintr-o piata care se duce spre 1 mld. euro la orizontul anului 2012.
Principalii jucatori pe piata serviciilor medicale private sunt MedLife, Medicover, Romar, CMU, Medcenter, Medsana, Gral Medical, Sanador.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO