Companii

Wintershall a tras lozul castigator in Transilvania: incepe productia de gaz

01.10.2003, 00:00 23

Compania petroliera germana Wintershall si producatorul local de gaze Romgaz Medias vor incepe productia de gaze in zacamintele descoperite in apropiere de Sighisoara pana la sfarsitul acestui an, cel mai probabil in luna octombrie, afirma surse din cadrul companiei germane.
Wintershall este prima companie straina care a descoperit dupa 1989 hidrocarburi (gaze sau titei) pe piata romaneasca, dupa ce companiile straine au investit peste 220 mil. $ de atunci incoace.
"Romgaz si Wintershall au semnat un contract pentru exploatarea comuna a zacamintelor, productia experimentala fiind programata sa inceapa in luna octombrie. Wintershall va fi operator in acest camp, cei doi parteneri activand impreuna in baza unei asocieri in participatiune, prin care fiecare are o cota de participatie de 50% in proiect", au precizat reprezentanti ai companiei germane.
"Descoperirea zacamantului contribuie la reducerea dependentei Romaniei de importurile de gaze naturale", adauga reprezentantii Wintershall. In acest moment, Romania acopera din resurse proprii circa 70-75% din cererea interna, restul fiind reprezentat de importurile de gaze de la Gazprom (Rusia). In acest an, importurile de gaze ar putea ajunge la circa 4 mld. mc, la un consum de peste 17 mld. mc.
Wintershall are un cuvant greu de spus in ceea ce priveste importurile de gaze ale Romaniei din Rusia. Societatile cu actionariat mixt Wintershall - Gazprom, importatoare de gaze rusesti (WIEE Romania, Wirom Gas) au avut anul trecut un volum al afacerilor de peste 300 mil. euro, adica o cota de circa 80-85% din importurile totale.
Wintershall si Romgaz activeaza in blocul Transilvania Sud, in baza acordului de concesiune a operatiunilor petroliere incheiat in 1997 cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
Zacamantul de gaze de langa Sighisoara este cotat ca unul de marime medie de specialistii Romgaz, care apreciaza ca din acesta vor putea fi exploatabile aproximativ un miliard de metri cubi de gaze.
Investitiile necesare pentru punerea in productie a zacamantului, care includ construirea unei conducte de transport a gazelor extrase si introducerea lor in sistemul national de transport de gaze, vor fi impartite in mod egal de cei doi parteneri. In momentul inceperii productiei de gaze, Wintershall va avea o cota de 75% din gazele vandute pana in momentul recuperarii investitiei sale in perimetru, restul de 25% apartinand Romgaz, afirma surse apropiate discutiilor.
Pana acum, Wintershall a suportat integral pe propriul risc costurile de operare in perimetru, estimate la aproximativ 11 mil. euro.
Dupa recuperarea investitiei, Wintershall si Romgaz vor avea fiecare o  cota de 50% din gazele vandute, mai spun sursele citate.
Pretul de vanzare al gazelor produse de Wintershall in Transilvania va fi de 80% din pretul gazelor din import, formula convenita dupa negocieri indelungate intre reprezentantii ministerului economiei si comertului cu cei ai companiilor straine implicate in operatiuni de producere sau cresterea productiei de gaze extrase in Romania.
Wintershall, prezenta pe piata romaneasca de 12 ani cu activitati de comert cu gaze, ar putea pe langa productie sa puna mana si pe distributiile de gaze, avand in vedere interesul deschis anuntat pentru privatizarea celor doua Distrigazuri.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO