Companii

Zboruri mai scumpe. Preţurile biletelor de avion au crescut cu 21% în ianurie faţă de luna precedentă

Zboruri mai scumpe. Preţurile biletelor de avion au...

Autor: Miruna Diaconu

14.02.2024, 12:36 262

Biletele de avion s-au scumpit în doar o lună cu circa 21%, potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică privind preţurile de consum în luna ianuarie din acest an.

Faţă de ianuarie 2023, preţul biletelor de avion a crescut, în medie, cu 16%, potrivit aceleaşi surse.

Dintre componentele unei vacanţe, biletele de avion au avut cele mai mari creşteri în ultimii ani ca urmare a creşterii costurilor înregistrate de companiile aeriene. Mai mult, odată cu ridicarea tuturor restricţiilor de Covid, cererea pentru călătorii a crescut semnificativ, ceea ce a făcut ca preţurile să meargă doar în sus.

Piaţa locală aeriană prezintă o situaţie diferită faţă de alte pieţe europene. Odată cu căderea Blue Air, Wizz Air a ocupat şi mai mult din piaţa locală, a introdus zboruri în locurile celor operate de Blue Air, iar cota de piaţă a operatorului ungar a ajuns la peste 50%.

Fără noi operatori cu o puternică capacitate de operare, preţurile din piaţa locală vor fi dictate doar de câţiva jucători.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO