Companii

ZF/BT România irigabilă. Cadastrul şi intabularea terenurilor, comasarea lor şi reducerea birocraţiei trebuie să fie baza investiţiilor în irigaţii, altfel „va fi o problemă să atragem fonduri europene“

„Sunt 500 de milioane de euro anunţate pentru investiţii în irigaţii şi dacă birocraţia ne va crea probleme în a atrage fonduri, va fi o provocare să-i luăm.“

„Sunt 500 de milioane de euro anunţate pentru investiţii în irigaţii şi dacă birocraţia ne va crea probleme în a atrage fonduri, va fi o provocare să-i luăm.“

Autor: Florentina Niţu

12.03.2023, 13:15 731

Prin Planul Naţional Strategic (2023-2027) autorităţile au anunţat că România va avea la dispoziţie 1,5 mld. euro pentru investiţii în modernizarea infrastructurii principale de irigaţii şi în construcţia de sisteme de irigaţii. Concret, începând de la jumătatea acestui an este disponibil un buget de 500 de mil. euro Însă, pentru a accesa fonduri europene, fermierii trebuie să facă dovada proprietăţii terenului, iar la nivel naţional peste jumătate din terenurile agricole sunt date în arendă. De altfel, pe unele terenuri sunt mai mulţi proprietari, iar suprafeţele sunt puternic fărâmiţate România are un Program Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (2015-2023), pentru care a fost prevăzut un buget de peste 1 mld. euro, aflat sub egida Ministerului Dezvoltării, condus de Cseke Attila Totodată, în comisiile pentru agricultură din Camera Deputaţilor şi din Senat s-a discutat în repetate rânduri de o lege a comasării sau schimburilor de terenuri, dar nu s-a materializat.

Jumătatea de miliard de euro, bani pe care Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) îi are concret „în mână“ pentru investiţiile în irigaţii, va fi greu de atras şi s-ar putea pierde aceste fonduri europene, au susţinut mai mulţi reprezentanţi ai mediului de business din agricultură în cadrul conferinţelor regionale România irigabilă. Motivul principal este lipsa proprietăţii terenurilor, condiţie necesară pentru a folosi banii UE pentru a investi într-un sistem de irigaţii. Astfel, ei afirmă că la baza investiţiilor în irigaţii trebuie să fie cadastrul şi intabularea terenurilor, comasarea lor şi reducerea biro­craţiei.

„Sunt multe lucruri pe care nu le rezolvăm doar cu dorinţa de a investi în irigaţii. Avem nevoie de cadastru general pentru a face investiţii cu bani europeni, pentru că nu poţi să depui un proiect pentru a accesa fonduri fără extras de la cartea funciară că deţii pământul pe care vrei să faci investiţii. UAT-urile (Unităţi Admi­nistrativ Teritoriale, de ex. comune, oraşe – n. red.) nu sunt nici măcar 30% cadastrate şi nu avem un registru electronic al terenurilor. Când o să rezolvăm acest lucru, o să putem face şi irigaţii“, a spus Emil Turdean, preşedinte al Cooperativei Agricole Podişul Transilvaniei şi proprietar al Agro Turdean Impex, care exploatează circa 1.500 de hectare, cultivând cereale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO