În 2020, potrivit lui Gabriel Voicu, Executive Vice President la SVN România, s-a înregistrat cel mai mare grad de accesibilitate pentru achiziţia unui imobil din ultimii doisprezece ani. Aşadar, statisticile arată că, pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere în Bucureşti, un om cu un salariu mediu net are nevoie de 8,2 ani, adică puţin peste 98 de salarii.
Din 2008 şi până acum, piaţa imobiliară a asistat la o scădere radicală a numărului de ani în care un apartament de 50 mp din Bucureşti poate fi cumpărat cu banii din salariul mediu net, întrucât atunci era nevoie de mai bine de 32 de ani pentru acest lucru. „Am avut în 2020 cel mai bun grad de accesibilitate pentru achiziţia unui imobil din ultimii doisprezece ani. În 2019, acesta era puţin sub zece ani, iar acum a ajuns la puţin peste opt ani. Toţi indicatorii au arătat o creştere a tranzacţiilor de 11,6% faţă de 2019, la nivelul întregii pieţe. Am avut un nivel de dobândă foarte scăzut, ceea ce a facilitat accesul la creditare, iar preţurile apartamentelor au crescut cu 3-4%. Anul 2020 a fost un an de mari încercări. În luna martie nu ştiam nimic despre acest virus, însă cu toate necunoscutele pe care le-am avut, a fost totuşi un an bun, iar cifrele ne arată acest lucru“, a declarat Gabriel Voicu, Executive Vice President SVN România.
Cele mai mari tranzacţii, de peste 1,5 mil. euro, au fost în piaţa liberă, conform acestuia, iar cererea clienţilor români s-a mutat, în mare parte, către imobilele mai mari sau casele din zone nu foarte centrale.
Totodată, venituri considerabile au fost şi din zona de piaţă rezidenţială nouă, unde sunt volume mai mari, chiar dacă cea mai mare parte dintre acestea sunt estimate la sume de până în 150.000 de euro.
Preţurile pot fluctua, în ceea ce priveşte zona în care se află un apartament, mai spune Gabriel Voicu, din pricina raportului dintre cerere şi ofertă. Astfel, explică acesta, dezvoltându-se excesiv ansambluri rezidenţiale în anumite zone, unde infrastructura nu este pusă la punct, înseamnă că a existat totuşi cerere şi oamenii s-au bazat pe diferite criterii atunci când au ales apartamentul pe care să-l cumpere.