Sorin Neguţ, business angel: Într-o lună, primesc trei-patru proiecte din diferite sectoare, cel mai frecvent din IT, din domeniul medical, din alimentaţia bio, sănătoasă.
România ar putea avea în următorii cinci ani primele fonduri româneşti de investiţii care să contribuie la afaceri aflate la început de drum, este de părere Sergiu Neguţ, investitor în segmentul de business angels, o piaţă evaluată la circa zece milioane de euro.
„Sunt convins că în următorii cinci ani vom vedea fonduri româneşti care vor ieşi în piaţă şi vor investi în alte companii. Probabil va fi un nucleu de investitori români, cărora li se vor adăuga investitori instituţionali mari europeni. Undeva trebuie să existe şi implicarea instituţiilor, pentru că încă nu sunt suficienţi bani din businessurile antreprenoriale încât cei care le conduc să-şi poată permite să contribuie la afacerile altora“, spune Sergiu Neguţ.
Investiţiile făcute de business angels au un grad ridicat de risc şi se fac în stadii diferite ale afacerilor. Concret, un astfel de investitor ia decizia de a contribui la o afacere pe care o consideră avantajoasă şi din care se aşteaptă la profit.
„Cred că unele businessuri trebuie să aibă capital românesc, nu numai străin. O să vedem primele fonduri de genul acesta, mai mici la început.“ Businessurile se încheie cu un exit, care poate fi făcut fie când firma este suficient de valoroasă pentru a fi vândută, fie pentru a proteja investiţia făcută de business angel.