Companii

ZF Mobilio ’14: Piaţa de servicii de internet mobil îşi va continua creşterea, iar smartphone-urile vor ajunge la 80% din vânzări

Autor: Adrian Seceleanu

17.04.2014, 00:05 178

Numărul total de conexiuni active la serviciile de internet mobil a atins 13,6 milioane, în urcare cu 35% faţă de decembrie 2012, potrivit datelor Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii.

Piaţa de servicii de internet mobil, dar şi vânzarea de smartphone-uri şi alte echipamente mobile conectate la web vor continua să înregistreze rate de creştere semnifi­ca­tive şi în 2014, în condiţiile în care rata de utilizare a acestor servicii şi gadge­turi este mai mică în ra­port cu alte pieţe, au decla­rat în cadrul conferinţei ZF Mobilio ’14, care a avut loc în 9 şi 10 aprilie în Bucureşti, reprezentanţii Autorităţii de Reglementare în Comu­nicaţii, ai grupului Cosmote / Romtele­com şi Vodafone.

„Vom asista la o intensificare a concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare. Nnumărul de conexiuni de acces la internet la puncte mobile va continua să crească, coro­borat cu avansul utilizării serviciilor la viteze foarte ridicate, prin tehnologiile 4G şi 4GĂ. De asemenea, utilizarea serviciilor în roaming în UE va continua să crească şi ca urmare a reducerii tarifelor“, a declarat în cadrul con­ferinţei Eduard Lovin, director executiv în cadrul ANCOM.

Potrivit datelor prezentate de repre­zen­tantul arbitrului telecom în cadrul conferinţei, numărul total de conexiuni active a atins 13,6 milioane, în urcare cu 35% faţă de decembrie 2012. Un utilizator de internet mobil din România a consumat, în medie, în fiecare lună a anului 2013, un număr de 70 MB prin inter­mediul telefoanelor mobile şi 1.520 MB prin intermediul modemurilor/cardurilor USB. De altfel, numărul conexiunilor active prin intermediul modemurilor/cardurilor USB a crescut cu 8% în 2013, la 1,5 milioane.

Din numărul total de conexiuni la internet, 9,6 milioane sunt conexiuni active la internet mobil în bandă largă, în creştere cu 35% faţă de 2012. Numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet mobil prin intermediul tehnologiilor EV-DO, 3G/3GĂ şi 4G a urcat cu 27%, la 11,1 milioane.

Potrivit ANCOM, aproximativ 75% din conexiunile de acces la internet la puncte mobile de mare viteză se realizează cu plata unui abonament/extraopţiuni dedicate pentru acces la internet (telefoane mobile şi modemuri / carduri USB).

Creşterea a fost în linie cu planurile făcute de operatori, a comentat informaţiile ANCOM Vasile Voicu, manager pentru managementul produsului core segment business în cadrul grupului Cosmote / Romtelecom.

„Cosmote a înregistrat în ultimul trimestru al anului o creştere de 150% comparativ cu anul anterior în principal datorită strategiei companiei de a lansa noua gamă de abona­mente Free, care includ trafic de date nelimitat pentru utilizatorii mobili. Observăm un trend ascendent şi ne aşteptăm ca şi în acest an să crească ponderea smartphone-urilor în totalul terminalelor mobile vândute”, a declarat Voicu. „Ne aşteptăm la o creştere a vânzărilor de smartphone-uri până la o pondere de 80% din totalul terminalelor vândute. Mizăm pe o creştere a consumului de date mobile. Pe segmentul rezidenţial ne aşteptăm la o creştere a numărului de aplicaţii mobile, iar la companii la o creştere a adopţiei de aplicaţii mobile cloud”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO