Companii

ZF Private Health. Florin Sângeorzan, fondatorul clinicii Santech Medical din Bistriţa: Am investit 350.000 de euro, recuperarea medicală cu inteligenţă artificială este medicina viitorului

Autor: Mirabela Tiron

25.08.2023, 00:06 1354

Compania a cumpărat  dinamometre digitale izokinetice cu inteligenţă artificială pentru a diagnostica corect pacienţii: se face înainte o testare musculară şi putem crea un plan de recuperare medicală personalizat

Clinica de recuperare medicală Santech Medical din Bistriţa, deschisă anul trecut, în urma unei investiţii de 350.000 de euro în echipamente medicale, a ajuns la 150 de pacienţi pe lună, faţă de 40-50 de pacienţi în primele luni.

„Medicina de recuperare cu inteligenţă artificială este medicina viitorului, este doar o chestie de timp până vor apărea mai multe centre şi pacienţii vor vedea ce înseamnă să lucrezi cu noi tehnologii. Familia mea lucrează de peste 35 de ani în recuperare medicală, eu sunt acum student la Medicină şi voi trece şi eu pe recuperare medicală“, a spus la ZF Private Health Florin Sângeorzan, fondatorul clinicii Santech Medical din Bistriţa, ce foloseşte inteligenţa artificială în recuperarea medicală. Clinica a fost deschisă în 2022 şi lucrează cu 3 kinetoterapeuţi şi 2 asistenţi medicali pe kinetoterapie.

„Dinamometrele digitale izokinetice MKB cu inteligenţă artificială pentru recuperare medicală ne ajută să diagnosticăm corect pacientul. Se face o testare digitală musculară pe cinci parametri, care arată funcţionalitatea musculară a pacientului. După testare  vom avea date clare din punct de vedere muscular şi putem crea un plan de recuperare medicală personalizat“. Autentificarea pe dinamometrele digitale se face cu amprenta biometrică iar la finalul şedinţei pacientul înregistrează feedback-ul pe dinamometru prin care inteligenţa artificială adaptează pentru următoarea şedintă planul terapeutic.

Cei trei terapeuţi  dispun de tehnologia modernă pentru a lucra cu 5-10 pacienţi pe oră, maşinile mecanizează procedura kinetoterapeutului, care are rol de supraveghetor,  a mai explicat el. Aceste dispozitive pot identifica pacientul şi ajusta automat poziţionarea pacientului şi setările în funcţie de modificările efectuate de kinetoterapeut în şedinţa anterioară, ceea ce permite o personalizare a planului de tratament pentru fiecare pacient.

„Am început cu 40-50 de pacienţi pe lună, am ajuns acum150 de pacienţi pe lună. Pacienţii vin din zona Transilvaniei, Cluj, Oradea, Bucureşti, dar şi din străinătate, Austria, Germania.Cei mai mulţi, 80%, vin cu afecţiuni ale coloanei vertebrale, discopatii lombare, hernii de disc“.

Tânărul spune că în primele nouă luni de activitate clinica din Bistriţa a avut afaceri de 100.000 de euro şi că deja se lucrează la deschiderea unui al doilea centru de recuperare medicală în Bucureşti. Noua clinică va fi deschisă într-un spaţiu din centrul Capitalei şi va folosi, la fel ca centrul din Bistriţa, aparatele de inteligenţă artificială.

„Un dinamometru digital izokinetic costă între 48.000 euro şi 56.000 de euro. Terapiile clasice se fac unul la unu, dar aceste maşini mecanizeaza procedura manuală a terapeutului, pacientul beneficiază de aceiaşi calitate a procedurii dimineaţa şi seara, terapeutul nu mai depune efort fizic în recuperarea pacientului“.

Familia tânărului se ocupă din 2015 de producţia acestor aparate cu AI (după ani de cercetare) pe care le vinde în Germania, unde clinicile de recuperare folosesc această tehnologie. „Avem tehnologia, vrem să colaborăm cu Ministerul Sănătăţii pentru  introducerea aceste aparate şi în centrele de reabilitate din spitalele de stat“. De la 1 iulie anul acesta procedurile din cadrul clinicii din Bistriţa sunt decontate de Casa de Sănătate.

Piaţa de recuperare medicală este în continuă dezvoltare, în ultimii ani  mai mulţi antreprenori au pariat pe această nişă şi au deschis centre de recuperare.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24