Constructii & Imobiliare

CBRE: apetitul investitorilor pentru piaţa imobiliară se va menţine la un nivel ridicat anul acesta, dar va fi mai echilibrat comparativ cu 2022, când volumul investiţiilor din România a depăşit pragul de 1,25 mld. euro

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

Autor: Cristina Bellu

07.02.2023, 15:59 1794

Piaţa imobiliară din România a înregistrat investiţii record în 2022, reuşind să depăşească pragul istoric de 1,25 miliarde de euro, un plus de 36% faţă de volumul înregistrat în anul precedent, notează un raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Estimările analiştilor arată că apetitul investitorilor se va menţine la un nivel ridicat şi în 2023, dar va fi mai echilibrat comparativ cu anul anterior.

"2022 reprezintă un an excepţional pentru piaţa imobiliară din România, ţinând cont că volumul total de investiţii a depăşit 1,25 miliarde de euro. De asemenea, experienţa noastră din tranzacţiile mari de anul trecut demonstrează că piaţa are o lichiditate abundentă pentru produsele potrivite. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca în 2023 volumul de investiţii să fie mai ponderat pe fondul predictibilităţii scăzute la nivel economic. Suntem însă optimişti că piaţa imobiliară va rămâne un domeniu atractiv pentru investitori, în special pe segmentele de office, industrial şi retail”, explică Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

În 2022, investitorii români au fost cei care au contribuit considerabil la creşterea volumului de investiţii, astfel că jumătate din volumul total de investiţii de pe piaţa imobiliară în 2022 a venit de la nivel local, conform datelor CBRE.

Cu şaisprezece tranzacţii cu o valoare medie de 38,7 milioane euro, dar şi cu cea mai mare contribuţie la volumul investiţiilor în 2022, jucătorii locali au reuşit să dezvolte plasamentele din piaţă.

La o distanţă considerabilă de investitorii români s-au aflat activele sud-africane, cu un procent de 15% şi austriece cu 10%. Cu acţiuni sub 10%, investitorii din Belgia, Marea Britanie, Ungaria şi Malta au cumulat un total de un sfert din valoarea totală înregistrată anul trecut.

Cel mai dinamic sector din punct de vedere al investiţiilor atrase a fost cel al birourilor, care a înregistrat şi un record.

Anul trecut, CBRE a asistat CA Immo la vânzarea portofoliului său din România către Pavăl Holding într-o tranzacţie de o valoare fără precedent pentru piaţa locală, respectiv 377 de milioane de euro.

Per total, segmentul de birouri a atras, în 2022, 62% din totalul investiţiilor, urmat de retail (24%) şi de industrial (7%).

Totodată, hotelurile şi activele din alte sectoare au reuşit să atragă împreună 7% din suma totală investită. Totuşi, alternând pe locul doi şi trei în aceeaşi perioadă analizată, sectoarele de retail şi industrial sunt căutate atât de investitorii locali, cât şi de cei străini.

Comerţul cu amănuntul, cu un accent special pe parcurile de retail şi spaţii industriale, a devenit mai atractiv pentru investitorii care doresc să-şi plaseze banii în România, odată ce criza de sănătate din 2020 a îndreptat atenţia spre acest tip de tranzacţii.

Pentru anul în curs, consultanţii companiei indică trei tendinţe principale care vor modela piaţa:

♦ Impredictibilitatea preţurilor pentru cea mai mare parte a anului--2023 va fi marcat de o lipsă a predictibilităţii în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în întreaga economie. Astfel că jucătorii din industria de real estate vor descoperi din mers dinamica tarifelor, care poate schimba chiar şi la 360 de grade planurile de investiţii.   

♦ Furnizarea de produse noi va fi limitată, deoarece vânzătorii încearcă să amâne livrările – estimările CBRE arată că există riscul ca piaţa să se confrunte cu o disponibilitate limitată a stocului, ţinând cont că vânzătorii se confruntă cu incertitudini la nivel macroeconomic şi preferă să amâne livrarea, decât să comercializeze la tarife care nu mai sunt concurenţiale.

♦ Numărul de cumpărători relevanţi este mai mare decât se crede – există un număr mult mai mare de investitori dispuşi să intre pe piaţa de real estate decât se ştie, astfel încât există posibilitatea ca cererea din piaţă să fie mai mare decât se estimează. 

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO