Constructii & Imobiliare

CBRE: Volumul investiţiilor în piaţa de birouri din România a atins 15 mil. euro în T3/2023 şi se apropie de 69 mil. euro pe tot anul

Daniela Gavril, Head of Research, CBRE Romania

Daniela Gavril, Head of Research, CBRE Romania

Autor: Cristina Bellu

06.11.2023, 09:59 164

Volumul investiţiilor pe segmentul de birouri din România a ajuns la 15 milioane de euro în cel de-al treilea trimestru din 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs, arată datele companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

“Piaţa de birouri a demonstrat o stabilitate şi o creştere remarcabile, încheind T3 într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de închiriere a atins niveluri record, impulsionată în principal de un număr consistent de tranzacţii de prelungire, dar şi de proiecte de relocare care au urmărit eficienţa din punct de vedere al costurilor”, spun analiştii companiei.

În T3, companiile româneşti au prioritizat prelungirea contractelor, o mişcare strategică menită să conserve stabilitatea operaţională şi rentabilitatea. Şi relocările au fost considerate o strategie câştigătoare, companiile făcând tranziţia către spaţii mai accesibile, fără a reduce din productivitate. Tactica a fost esenţială pentru satisfacerea nevoilor de schimbare a companiilor şi pentru stimularea dezvoltării pieţei.

“Această serie consistentă de tranzacţii de închiriere în T3 2023 a stabilit un record, demonstrând natura rezistentă a pieţei de birouri din România şi capacitatea acesteia de a se adapta la condiţii dificile”, notează analiştii de la CBRE România.

În prezent, randamentul de bază se situează la 7,5%, cu o variaţie anticipată a randamentului investiţional de 75 de puncte de bază (bps). Cu o chirie de 20,25-euro pe metru pătrat, creşterea anuală se situează la aproximativ 6%.

Raportat la piaţa imobiliară comercială, volumul total al tranzacţiilor de investiţii a fost de 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă faţă de perioadele anterioare, dar există mai multe tendinţe pozitive care indică o potenţială redresare.

Tranzacţiile de vânzare-închiriere au strălucit în mod deosebit în acest trimestru, contribuind cu 32% la totalul investiţiilor. Segmentul de retail a fost liderul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale, urmat de cel al proprietăţilor de birouri, industriale şi hoteliere, ceea ce denotă o piaţă diversă şi vibrantă.

“Investitorii români, care au contribuit cu 38% din totalul investiţiilor, rămân motorul principal al pieţei, constituind o bază solidă pentru redresare. În plus, o stabilitate a randamentelor prime în comparaţie cu T2 2023, împreună cu o suită de tranzacţii în stadii avansate de negociere, conturează o imagine promiţătoare pentru piaţa imobiliară comercială din România”, apreciază analiştii de la CBRE.

În acelaşi trimestru, sectorul industrial a însumat un volum de investiţii de 9,8 milioane de euro, cumulând 70 de milioane de euro până în prezent.

În timp ce activitatea de închiriere a unui total de 126.000 mp de spaţii industriale şi logistice a evidenţiat o scădere minoră faţă de perioadele anterioare, peste jumătate din activitatea totală de închiriere a fost concentrată în Bucureşti, demonstrând importanţa strategică a acestuia în acest sector.

Alte regiuni active au fost Vestul/Nord-Vestul (25%) şi Sudul (18%) României.

Logistica a reprezentat 32% din suprafaţa închiriată la nivel naţional, urmată îndeaproape de producţie, cu 25%. Se aşteaptă ca acest echilibru să se încline în favoarea producţiei în trimestrele următoare.

Analiza CBRE indică o creştere robustă a spaţiului modern de retail, care a atins un impresionant 4,2 milioane de metri pătraţi - un salt de 112.000 mp faţă de anul trecut.

Cea mai mare parte a acestei creşteri (67%) a apărut în al treilea trimestru, cu Carolina Mall din oraşul Alba Iulia, o realizare a Prime Kapital, aflându-se acum în centrul atenţiei. Parcurile de retail sunt, de asemenea, în prim-plan, revendicând 40% din suprafaţa totală a stocului modern.

Pe măsură ce anul se apropie de sfârşit, dinamica se menţine, alţi 179.000 mp fiind pe cale să fie adăugaţi la stocul modern de spaţii comerciale, din care parcurile de retail ocupă o pondere substanţială de 61%.

Opt retaileri noi au ales România în primele nouă luni ale anului 2023, consolidând poziţionarea ţării noastre ca destinaţie de retail pentru companiile din acest segment.

Nu în ultimul rând, se consolidează o tendinţă ascendentă interesantă - parcurile de retail din oraşele secundare şi terţiare sunt în plină activitate de dezvoltare. Este o oportunitate de investiţii cu perspective promiţătoare pentru cei care doresc să profite de dinamismul sectorului de retail.

"Am înregistrat reînnoiri strategice pe piaţa de birouri, anticipând lipsa livrărilor în anii următori, o repoziţionare a cererii în I&L pe coordonatele pre-pandemice şi evoluţia interesantă a unui sector de retail care traversează o reinventare de succes pe piaţa locală. Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în T3, dar rămânem optimişti în ceea ce priveşte potenţialul său în continuare", concluzionează Daniela Gavril, Head of Research, CBRE Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO