Constructii & Imobiliare

Colliers: Investiţiile imobiliare au depăşit 800 mil. euro în primele nouă luni din 2020, cel mai bun rezultat din ultimii zece ani

Colliers: Investiţiile imobiliare au depăşit 800 mil. euro în primele nouă luni din 2020, cel mai bun rezultat din ultimii zece ani

Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers International

Autor: Cristina Bellu

21.10.2020, 14:58 214

Piaţa de investiţii imobiliare din România a atins aproape 820 mil. euro după primele nouă luni ale anului, plus 45% faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu 27% mai mult decât în 2019, reprezentând cele mai bune trei trimestre din ultimul deceniu, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%, indică datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

“Deşi există o oarecare inerţie, este încurajator faptul că cele mai mari oferte ale anului, respectiv vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle pentru peste 300 de milioane de euro către AFI Europa şi vânzarea Parcului Floreasca către Fosun / Zeus JV pentru peste 100 de milioane de euro, au fost finalizate în august, în ciuda pandemiei”, spun reprezentanţii Colliers.

În continuare, mai mult de jumătate dintre investitorii imobiliari confirmă interesul pentru achiziţii de noi proiecte, atât în ​​Bucureşti, cât şi în oraşele regionale, şi sunt în prezent gata să cumpere în condiţii mai bune, având în vedere contextul economic generat de pandemia de Covid-19, arată datele unui sondaj realizat de Colliers International pe piaţa investiţiilor, în rândul a aproape 50 de companii reprezentând fonduri de investiţii, dezvoltatori, administratori de active şi bănci.

Astfel, investitorii continuă să arate cel mai mare interes pentru proiectele industriale şi logistice, optimismul crescând faţă de aprilie, când Colliers a realizat un sondaj similar.

„Activele industriale şi logistice intră în centrul atenţiei pentru investitori, optimismul crescând din aprilie. Percepţia îmbunătăţită despre proiectele industriale este şi mai vizibilă atunci când se face referire la preţurile de achiziţie, 51% dintre respondenţi aşteptându-se la preţuri de achiziţie mai mari pentru aceste active în anul următor, în creştere de la 16% în aprilie. Percepţia privind hotelurile şi comerţul cu amănuntul în următoarele 12 luni rămâne destul de slabă, in linie cu sondajul anterior. Cu toate acestea, încă vedem unii investitori în căutare de achiziţii oportuniste. Continuarea crizei medicale a menţinut percepţia asupra birourilor într-o zonă de reajustare, ceea ce a încurajat o segmentare mai mare între diferitele tipuri de produse şi preţuri”, a spus Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers International.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO