Constructii & Imobiliare

Colliers: Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne a ajuns la finele lui 2022 la aproape 6,2 milioane de metri pătraţi, în creştere cu peste 500.000 metri pătraţi, şi va continua să crească.” În prezent sunt în curs de negociere mai multe tranzacţii mari pe zona de închiriere”

Colliers: Stocul de spaţii industriale şi logistice...

Autor: Roxana Rosu

10.02.2023, 11:25 194

Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne a ajuns la finele lui 2022 la aproape 6,2 milioane de metri pătraţi, în creştere cu peste 500.000 metri pătraţi faţă de anul precedent, şi există încă loc semnificativ pentru creştere raportat la alte ţări din Europa Centrală şi de Est (CEE), apreciază consultanţii Colliers.

Perspectivele sunt în continuare încurajatoare pentru sectorul industrial şi logistic local. În timp ce România are un nivel de consum similar (indici de volum) cu cel al Poloniei sau al Cehiei, stocul de depozite pe cap de locuitor este de 2-3 ori mai mic decât în aceste ţări. Acest lucru înseamnă că atât cererea, cât şi expansiunea ar trebui să rămână consistente în viitor, chiar şi fără a lua în considerare faptul că atât Polonia, cât şi Cehia acţionează ca centre de distribuţie regionale într-o măsură mult mai mare decât România.

Anul trecut, au fost semnate contracte de închiriere pentru circa 830.000 de metri pătraţi, în creştere semnificativă faţă de 675.000 de metri pătraţi în 2021, luând în calcul doar informaţiile făcute publice.

De fapt, în ultimii trei ani închirierile probabil au depăşit anual pragul de 1 mil.mp, dacă ar fi fost incluse şi tranzacţiile directe care nu au fost raportate.

Aproximativ jumătate din totalul livrărilor au fost făcute în apropierea Bucureştiului, iar în ceea ce priveşte dezvoltatorii activi, cei mai importanţi rămân CTP, WDP, Global Vision, VGP.

Proiectele care implică transportul multimodal câştigă amploare, iar consultanţii Colliers remarcă şi apariţia primului proiect cu transport aerian de marfă de la CTP din Oradea.

În plus, proiectele mai flexibile destinate întreprinderilor mici şi mijlocii sau celor care caută suprafeţe mai mici devin, de asemenea, tot mai frecvente.

Bucureştiul a scăzut şi mai mult în ceea ce priveşte ponderea totală a închirierilor, la aproximativ 48% din total, faţă de circa 63% în anul precedent, consultanţii Colliers explicând că acest lucru este în principal rezultatul unor tranzacţii importante în afara capitalei, dar şi al faptului că subpieţele mai noi şi mai puţin consolidate sunt în creştere.

Pe termen mediu, probabil că vor exista mult mai multe tranzacţii pe pieţe precum Oradea sau Constanţa.

 Astfel de tranzacţii ar trebui să fie alimentate de dezvoltarea rapidă a infrastructurii, numeroasele miliarde de euro alocate României prin intermediul fondurilor UE permiţând o mai mare conectivitate între anumite regiuni, precum şi deblocarea altora noi, cum ar fi Moldova, care a fost oarecum izolată de restul ţării.

„În ceea ce priveşte contractele de închiriere, rezultatele de anul trecut sunt impresionante în comparaţie cu anii de dinaintea pandemiei, când media se situa puţin sub nivelul de 500.000 de metri pătraţi. În timp ce volumul mediu al tranzacţiilor a rămas mai mult sau mai puţin neschimbat faţă de anul precedent, la sub 7.000 de metri pătraţi, au fost încheiate câteva tranzacţii de închiriere de dimensiuni considerabile. Cel mai mare proiect al anului a fost noul centru de distribuţie H&M din Ploieşti, care este dezvoltat de CTP pe o suprafaţă de aproximativ 88.000 de metri pătraţi. Acesta este unul dintre rarele cazuri în care o tranzacţie se situează în jurul nivelului de 100.000 de metri pătraţi, dar reprezintă un progres faţă de acum 3 sau 4 ani, când nu existau tranzacţii de asemenea dimensiuni. În plus, anul trecut au fost încheiate alte câteva tranzacţii de peste 50.000 de metri pătraţi, iar în prezent sunt în curs de negociere mai multe astfel de tranzacţii mari”, explică Victor Coşconel, Head of Office & Industrial Agencies la Colliers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO