Constructii & Imobiliare

Cum se vor transforma birourile în perioada următoare. Daniela Popescu, Colliers: Spaţiul de lucru va pune accent pe promovarea interacţiunii sociale şi a colaborării

Daniela Popescu, Associate Director Office Advisory în cadrul Colliers International România.

Daniela Popescu, Associate Director Office Advisory în cadrul Colliers International România.

Autor: Cristina Bellu

24.06.2020, 11:21 404

Piaţa birourilor va fi nevoită să continue să se redefinească după transformările înregistrate în ultima perioadă în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să asigure spaţii care promovează inovaţia şi colaborarea. În acelaşi timp, biroul va rămâne elementul central al companiilor, dat fiind că nevoia unei colaborări intense şi a interacţiunii sociale în sfera profesională e greu de satisfăcut în mediul virtual, efectele acestei perioade fiind aşteptate să se reflecte asupra modului de lucru şi a organizării spaţiului de lucru, transmit consultanţii Colliers International.

”Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interacţiunii sociale şi a colaborării. Ne aşteptăm la un nou mod de lucru, care va presupune un mix între munca de la birou şi cea de la distanţă, de acasă sau din alte spaţii. Cel mai probabil, angajaţii vor prefera să desfăşoare remote acele activităţi care presupun lucrul concentrat şi să meargă în birou pentru lucrul colaborativ - întâlniri cu clienţii, sesiuni de brainstorming, întâlniri de proiect şi aşa mai departe. În acest context, credem că biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spaţiului şi pe experienţa angajaţilor, promovând identitatea şi cultura spaţiului”, explică Daniela Popescu, Associate Director Office Advisory în cadrul Colliers International România.

Majoritatea proprietarilor de spaţii de birouri mizează pe o piaţă stabilă, cu chirii în stagnare, însă 30% se aşteaptă mai degrabă să fie nevoie să scadă chiriile până la sfârşitul acestui an sau cel târziu în primele trei luni ale anului viitor, conform unui studiu recent al Colliers International, desfăşurat în rândul a 60 de proprietari de birouri care au portofolii diversificate de spaţii, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele regionale.

Ofertele comerciale mai bune ar putea preveni creşterea ratei de neocupare în rândul chiriaşilor care ar putea întâmpina dificultăţi în contextul actual. Mai mult de jumătate din proprietari spun că au resimţit efecte ale epidemiei de Covid-19 şi 39% se aşteaptă ca rata de neocupare să crească într-o oarecare măsură în următoarele 12-15 luni, în timp ce 35% sunt mai optimişti şi mizează pe rate stabile de ocupare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO