Constructii & Imobiliare

Dezastru în infrastructură: Încă o autostradă cedează în România. După autostrada plutitoare, avem autostrada fisurată

Dezastru în infrastructură: Încă o autostradă...

Autor: Departamentul Economic

22.09.2017, 13:04 1538

"Acum câteva zile vă anunţam că pe lotul 4 din Autostrada A10 Sebeş-Turda, construit de Porr, a apărut o alunecare urâtă care a angrenat nu doar taluzul unui debleu, ci şi aliniamentul autostrăzii. Ieri am realizat o filmare aeriană din acest punct. În ciuda acestei probleme serioase şi a volumului mare de muncă rămas de executat în zona Lacului Stejeriş, constructorul îşi asumă în continuare, la nivel oficial, finalizarea lucrărilor în acest an cel puţin la un nivel care să permită deschiderea traficului fără restricţii, în deplină siguranţă. (...) Nu ne este foarte clar cum vor rezolva problemele birocratice create de această alunecare şi nu ştim acum dacă şi autorităţile vor fi motivate şi vor putea să se mobilizeze. În plus, şi vremea va fi un factor", se arată pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Infrastructură.

Imaginile surprinse arată într-adevăr o alunecare masivă de teren care cuprinde şi autostrada. Denivelarea este atât de mare încât un camion trece cu greutate în zonă.

Întrebat de situaţie, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, dă asigurări că nu vor fi întârzieri.

"Antreprenorul a promis că respectivul tronson nu va fi afectat din punctul de vedere al termenului de predare, care este finalul anului 2017. Inclusiv la o întrunire desfasurata miercuri, desfăşurată la Bucureşti, cu europarlamentarii din regiunile de dezvoltare, antreprenorul şi-a asumat termenul de predare, astfel că sunt convins că toate problemele de pe acest tronson vor fi remediate în timp util", a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Cuc.

Autostrada A10 Sebeş-Turda a fost împărţită în patru loturi. Lotul 1, între Sebeş şi Pârâul Iovului, are 17 kilometri, lotul 2, de la Pârâul Iovului şi până la intrarea în Aiud, are 24 de kilometri, lotul 3, de la intrarea în Aiud până la Decea, are 12,45 kilometri, iar lotul 4, de 16,3 kilometri, este cuprins între Decea şi Turda. Contractele cu constructorii au fost semnate în aprilie 2014 având termen de finalizare martie 2016.

De lotul 4 se ocupă SC PORR Construct SRL, valoarea contractului fiind de 470 de milioane de lei.

România a avut parte şi de "autostrada plutitoare", după ce autorităţile au identificat apă la 10 metri sub carosabil pe lotul 3 al autostrăzii dintre Sibiu şi Orăştie, la km 60. Porţiunea a fost inaugurată în anul 2014, în plină campanie electorală, în prezenţa premierului de la acea vreme, Victor Ponta, şi a ministrului Ioan Rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO