Constructii & Imobiliare

Este oficial: Primele pentru asigurarea obligatorie a locuinţei vor creşte

Este oficial: Primele pentru asigurarea obligatorie a...

Autor: Alexandru Nanu

12.05.2023, 09:01 270

Legea care prevede majorarea primei de asigurare pentru poliţele obligatorii de locuinţă PAD a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prezenta lege se va aplica din luna noiembrie a acestui an.

Prima de asigurare pentru poliţele obligatorii de locuinţă PAD va creşte de la 20 de euro, cât este în prezent, la 130 de lei, conform proiectului de lege.

Actualizarea primei s-a realizat având în vedere: „creşterea costurilor cu reasigurarea pe fondul creşterii cererii globale de reasigurare în contextul actual al producerii dezastrelor naturale la nivel internaţional; presiunile inflaţioniste asupra costurilor materialelor de construcţie ce sunt avute în vedere la evaluarea despăgubirilor acordate în baza PAD; faptul că de la emiterea legii (anul 2008) şi până la această dată primele nu au fost actualizate, iar societatea a absorbit o inflaţie de peste 55%“, se arată în motivarea din cadrul proiectului de lege.

Sumele asigurate, dar şi prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei poliţe PAD sunt exprimate în RON, nu în euro ca până în prezent.

Sumele asigurate, vor rămâne nemodificare şi nu vor creşte precum prima de asigurare. Sumele asigurate sunt de 50.000 de lei, respectiv 100.000 de lei în funcţie de materialele din care este făcută locuinţa.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO