Constructii & Imobiliare

Eugen Rădulescu, BNR: Programul Prima Casă ar trebui schimbat din forma actuală. În momentul de faţă sunt folosite creditele de Prima Casă pentru apartamente mult mai scumpe decât plafonul creditului

Eugen Rădulescu, BNR: Programul Prima Casă ar trebui...

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Georgiana Mihalache

13.10.2018, 13:01 739

Programul Prima Casă, prin care sunt acordate credite cetăţenilor care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă, ar trebui schimbat din forma actuală, pentru a evita situaţiile în care se fac achiziţii care nu sunt conforme cu scopul pentru care a fost conceput programul.

„Prima Casă este un program care a fost bine construit la început. Cred că în forma în care e în momentul de faţă, programul Prima Casă trebuie schimbat, trebuie să se adreseze celor cu resurse mai puţine, să nu fie pentru case de vacanţă sau pentru locuinţe foarte scumpe. În momentul de faţă sunt folosite creditele de Prima Casă pentru apartamente mult mai scumpe decât plafonul creditului. Programul Prima Casă să-i ajute pe cei care vor să cumpere ceva mic. Prima Casă s-a dovedit bun ca produs de creditare”, a spus Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, într-o prezentare privind sistemul bancar şi bazele unui mediu competiţional sănătos. Conferinţa are loc astăzi la Sinaia.

Prin programul Prima Casă, introdus în anul 2009, băncile oferă finanţare pentru 95% din valoarea locuinţei, cu un prag de maximum 60.000 de euro. Pentru locuinţele mai scumpe, avansul minim este de 3.000 de euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie şi limita de 60.000 de euro. Durata maximă de rambursare pentru creditele luate prin Prima casă este de 30 de ani, iar vârsta maximă pentru obţinerea unui astfel de credit este 35 de ani. Dobânda cre­ditelor Prima casă este stabilită prin lege, fiind formată din indicatorul ROBOR la trei luni (în prezent la 3,22%) plus marja băncii de 2%.

Gu­vernul a alocat pentru acest an garanţii în valoare de 2 mld. lei pentru programul Prima Casă

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO