Constructii & Imobiliare

Georgiana Bălan, D&B David şi Baias: Construcţiile vor putea fi recepţionate şi date în folosinţă, doar după racordarea definitivă la reţelele de utilităţi publice

Georgiana Bălan, avocat D&B David şi Baias, coordonatoarea Departamentului de Drept Imobiliar.

Georgiana Bălan, avocat D&B David şi Baias, coordonatoarea Departamentului de Drept Imobiliar.

Autor: Cristina Bellu

15.01.2020, 10:51 4629

Construcţiile vor putea fi recepţionate şi date în folosinţă, începând cu acest an, doar după racordarea definitivă la reţelele de utilităţi publice, potrivit Georgianei Bălan, avocat D&B David şi Baias, coordonatoarea Departamentului de Drept Imobiliar.

Noile obligaţii pentru dezvoltatorii imobiliari vin în contextul în care Monitorul Oficial a publicat recent Legea 7/2020 ce modifică Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, dar şi Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

“Modificările nu sunt singurele care vizează domeniul construcţiilor, ci fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a legislaţiei prin simplificarea formalităţilor de autorizare şi încurajarea măsurilor de protecţie a mediului”, spune Georgiana Bălan.

Ea precizează că unul dintre elementele de noutate aduse de textul legislativ vizează în mod direct piaţa clădirilor rezidenţiale. Astfel, recepţia la terminarea lucrărilor de construire pentru activităţile autorizate aferente ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, dar şi construcţiilor de utilitate publică nu va mai putea fi efectuată în lipsa finalizării branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară.

Mai mult, se interzice darea în folosinţă a construcţiei până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a branşamentelor autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare.  

Iniţiatorii motivează demersul de reglementare prin faptul că imobilele construite necorespunzător au pus în pericol viaţa oamenilor.

“Au fost nenumărate cazuri în care locuinţele din blocurile noi construite au fost vândute către populaţie, fără ca acestea să fie racordate în mod legal la utilităţi, în special la energia electrică. Această practică a avut un impact nu numai la nivel formal (împiedicarea sau amânarea încheierii de către locatar a contractelor de utilităţi), dar a pus chiar în pericol siguranţa şi viaţa locatarilor prin utilizarea de racorduri necorespunzătoare”, explică Georgiana Bălan.

De asemenea, noile prevederi continuă procesul de simplificare a procedurii de autorizare a executării de lucrări de branşamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO