Constructii & Imobiliare

Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a contractat o finanţare de 85 mil. euro de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, pentru extinderea proiectelor verzi în România

Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din...

Autor: Cristina Bellu

04.07.2022, 12:27 308

IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a acordat un împrumut de 85 mil. euro filialei Globalworth Holdings Cyprus Limited, deţinută în totalitate de Globalworth Real Estate Limited (GREIL), având drept obiectiv promovarea şi extinderea proiectelor verzi în România.

Aceasta este a doua finanţare oferită de IFC către GREIL, în urma unei investiţii de 50 milioane de euro, într-o emisiune publică de obligaţiuni lansată de companie în urmă cu patru ani.

“Finanţarea acordată va ajuta beneficiarul - care, din punctul de vedere al valorii de piaţă şi al suprafeţei construite închiriabile, este cel mai mare investitor în clădiri de birouri din România - să-şi consolideze poziţia de lichiditate şi să-şi îndeplinească obiectivul de mediu, acela ca întreg portofoliul său să fie alcătuit din clădiri verzi”, spun oficialii IFC.

Împrumutul este finanţat din cele 2 miliarde de dolari ale Facilitătii de Răspuns la Criza Economiei Reale (Real Sector Crisis Response Facility) care face parte din fondul IFC în valoare de 8 miliarde dolari dedicat finanţărilor rapide oferite companiilor în contextul COVID-19.

„Strategia IFC în România se axează pe promovarea unei dezvoltări verzi, reziliente şi incluzive“, spune Ary Naïm, Director Regional al IFC pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

IFC a sprijinit GREIL să dezvolte un Cadru pentru împrumuturile verzi, care respectă principiile împrumuturilor verzi stabilite în 2021 de către Asociaţia Pieţei Împrumuturilor Sindicalizate (LMA - Loan Market Association). În acest Cadru pentru împrumuturile verzi, GREIL va utiliza împrumuturile pentru finanţarea sau refinanţarea unor proiecte eligibile care vor contribui în principal la atenuarea schimbărilor climatice.

„Suntem încântaţi să ne putem extinde colaborarea cu IFC odată cu contractarea acestui împrumut. Acesta este primul nostru împrumut verde de când am lansat prima obligaţiune verde în 2020 şi credem că demonstrează fără doar şi poate sustenabilitatea Globalworth şi a pieţelor pe care operează aceasta societate", concluzionează Mihai Zaharia, Head of Investments pentru România şi Group Capital Markets Director în cadrul Globalworth.

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală şi de Est, listată la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM, care activează în România şi Polonia. Portofoliul companiei are o valoare totală de aproximativ 3.2 miliarde de euro, la 31 decembrie 2021. Aproximativ 95,9% din acesta este reprezentat de active producătoare de venit, închiriate către aproximativ 660 de companii naţionale şi multinaţionale.

În România, Globalworth este prezentă în Bucureşti, Timişoara, Arad, Oradea, Constanţa şi Piteşti, în timp ce în Polonia proprietăţile se regăsesc în Varşovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk şi Katowice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO