Constructii & Imobiliare

Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord pentru revizuirea condiţiilor fuziunii

Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord pentru revizuirea...

Autor: Luiza Chiroiu

20.03.2015, 12:00 413

Noii termeni ai înţelegerii prevăd o rată de schimb a titlurilor celor două companii de 9 acţiuni Holcim pentru 10 acţiuni Lafarge, se arată într-un comunicat al celor doi producători de ciment.

Acordul încheiat anul trecut presupunea o majorare de capital din partea Holcim, pentru ca acţiunile producătorului francez să ajungă la paritate cu cele ale Lafarge.

De asemenea, conducerea Lafarge va propune un nou director executiv general al entităţii rezultate în urma fuziunii, numire care va trebui aprobată şi de board-ul Holcim.

Bruno Lafont, CEO-ul Lafarge, care trebuia să preia funcţia de director executiv la nivelul HolcimLafarge, conform termenilor iniţiali ai fuziunii, va fi numit copreşedinte al grupului, alături de Wolfgang Reitzle, actualul preşedinte al Holcim. Cei doi nu vor avea atribuţii executive în noua companie.

"Voi lucra împreună îndeaproape cu Bruno Lafont pentru a ne asigura că această fuziune să fie realizată în beneficiul tuturor acţionarilor", a declarat Reitzle.

Cei doi producători de ciment au anunţat că acţionari importanţi ai ambelor companii şi-au arătat deja sprijinul pentru noul acord, astfel că estimează că tranzacţia va fi încheiată în luna iulie a acestui an.

Holcim şi Lafarge au convenit în aprilie 2014 o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fuziunea, care urma să se încheie în prima jumătate a acestui an, însă obţinerea acordului instituţiei europene a depins de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mai producători de ciment la nivel mondial.

În aceste condiţii, în luna februarie, Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord cu producătorul irlandez CRH pentru ca acesta să cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de cele două companii, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

În România, producătorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, şi anume două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu.

Activele Holcim din România nclud două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO