Constructii & Imobiliare

Investiţiile care schimbă turismul: Cum arată unele dintre cele mai frumoase proiecte noi de pensiuni din România? Galerie FOTO

Investiţiile care schimbă turismul: Cum arată unele...

Autor: Roxana Petrescu

28.12.2018, 14:00 2183

Câteva iniţative private încep să remodeleze zona de sud a litoralului românesc, dar şi zona montană, atenţia la detalii, grija faţă de mediul gazdă şi coerenţa designului transformând aceste „inserţii“ în alternative reale la vacanţele peste hotare.

The Pines Boutique Villa din Braşov este un astfel de proiect, o apariţie relativ nouă pe scena locală, în contextul în care întregul proiect a fost terminat spre finalul lui 2016.

5 minuni naturale din România apreciate de o lume întreagă - GALERIE FOTO

Cum vor arăta casele viitorului? Se ridică şi plutesc în caz de inundaţii - GALERIE FOTO

Unde este şi cum arată cel mai frumos Starbucks din lume - GALERIE FOTO

„Efortul financiar a fost destul de consistent, de câteva sute de mii de euro, dar şi satisfacţiile personale au fost pe măsură“, spun reprezentanţii The Pines.

În esenţă, proiectul The Pines Boutique Villa a urmărit reamenajarea unei case existente, lucrările desfăşurându-se timp de aproximativ un an.

„Casa existentă a fost construită într-un stil destul de greoi în anii ’80, iar interiorul a necesitat intervenţii structurale pentru a putea adapta locuinţa la noua funcţiune de pensiune.“ 

Astfel, întreaga structură a casei a fost schimbată, faţadele, tâmplăria şi terasa exterioară fiind şi ele modificate.

„A fost un proces anevoios din care ne bucurăm că am ieşit cu bine şi foarte multumiţi de rezultat.“

În plus, investitorii care au plantat această poveste pe dealurile Braşovului deja au în plan un alt loc, în aceeaşi zonă, şi mai aproape de pădurea de conifere parfumate.

Dar în timp ce proiecte precum The Pines transformă complet un loc, fără a-i atinge însă aura, alte investiţii vizează readucerea unor structuri în atenţia călătorului păstrând cât mai mult din identitatea lor vizuală iniţială.

Un astfel de exemplu este Tinnen Marz Hof din satul sibian Richiş. Proiectul şi-a deschis porţile pentru primii oaspeţi anul trecut şi cuprinde cinci dormitoare, cinci băi, dar şi o parcare, potrivit datelor de pe site-ul Experience Transylvania, o platformă care prezintă 37 de astfel de proprietăţi din Transilvania. 

„Casa este cunoscută sub denumirea de Tinnen Marz Hof, iar numele ei vine de la cel al măcelarului care obişnuia să lucreze în ea, în partea stângă a casei“, se mai arată pe site-ul menţionat.

Exemplele de proiecte care readuc în atenţia călătorilor vechi locuinţe sunt deja o tendinţă. 

De exemplu, din 2008, Călin Noru Stamatoiu descoperă case din zona Transilvaniei, le recondiţionează şi, partea cea mai bună, le deschide pentru călătorii interesaţi de evadări. Proiectul său Dominic Boutique include acum proprietăţi refăcute din Sighişoara, dar şi din Cloaşterf, un sat de lângă comuna Saschiz, Mureş, iar vânătoarea de „comori“ continuă.

Proiectul Dominic Boutique a început cu achiziţia primei proprietăţi în Sighişoara, pe Strada Tâmplarilor, în anul 2008. După frumosul oraş medieval, achiziţiile au continuat în Cloaşterf, un sătuc de care nu ştia nimeni, dar care aparţinea de faimoasa comună Saschiz.

„Dominic Boutique este un concept care trăieşte în mare măsură şi din energia fiecărui loc special pe care îl avem la dispoziţie spre a-l regândi şi decora. Din acest punct de vedere, suntem încrezători că într-o ţară atât de frumoasă şi variată cum este România, locaţiile posibile sunt la tot pasul. Pe moment ne-am dori să repetăm experienţa pozitivă cu un imobil istoric aflat tot în Cloaşterf”, spune Călin Noru Stamatoiu.

Sunt însă şi multe proiecte de la zero care propun abordări stilistice noi pentru turismul românesc.

Cabana Şapte din Breaza, judeţul Braşov, surprinde prin soluţia de arhitectură aleasă, proiectul deschis la finalul lui 2017 având una dintre faţade aproape în întregime vitrată. În absenţa zidurilor care în mod normal separă o casă de natură, aici interiorul scandinav se completează armonios cu exteriorul muntos, cabana fiind asfel o gură de aer proaspăt în peisajul turistic local.

„Proiectul este deţinut de mine şi de unul dintre fraţii mei, Teofil, cu care împreună, de aproximativ 10 ani, navigăm în apele repezi ale antreprenoriatului din România. Un rol important în acest proiect l-a avut şi soţia mea Grace Gotte-Pârvu, care este grafic designer şi o mare pasionată a designului interior“, spune David Pârvu, antreprenorul de la care a început Cabana Şapte.

Proiectul are o suprafaţă utilă de circa 180 de metri pătraţi împărţiţi în 5 dormitoare, un living foarte generos, o bucătărie complet utilată şi două băi, astfel că 10-12 persoane pot oricând să-şi găsească acolo evadarea.

Investiţia în Cabana Şapte s-a ridicat la 70.000 de euro, la care se adaugă multe ore de muncă şi de idei întoarse pe toate părţile, de cel puţin şapte ori fiecare.

Dar nu doar zona de munte a devenit scena unor investiţii „altfel” în pensiuni, ci şi Litoralul, mai ales sudul acestuia.

Anul trecut, chiar în centrul staţiunii 2 Mai, s-a deschis Casa Stavros. Cu pool bar şi o plajă privată, Casa Stavros a rezultat în urma unui proiect de reamenajare care a durat circa un an de zile.

Rezultatul aduce o schimbare substanţială faţă de opţiunile clasice de cazare din 2 Mai, deschizând astfel staţiunea către noi categorii de turişti.

„Achiziţionată în 2016 şi reamenajată complet, atât la interior, cât şi la exterior în 2017, Casa Stavros îşi aşteaptă turiştii cu aer de Grecia, pool bar şi plajă privată“, spune Laura Iancu, project managerul echipei care a imaginat proiectul Casa Stavros.

Dar Casa Stavros nu este unicul proiect pe care echipa Laurei Iancu l-a finalizat anul trecut.

CasaBlancaOlimp este, potrivit reprezentanţilor proiectului, singura investiţie locală de tip bungalow. Lansat anul trecut, proiectul este situat direct pe plajă. Conceputul de bungalow presupune o casă realizată din materiale naturale, de obicei lemn sau împletitură de trestie, cu un singur etaj, situată într-un mediu natural. Tot în Olimp, echipa din spatele proiectelor Casa Stavros şi CasaBlancaOlimp a deschis în 2016 CasadeMare.

Şi acestea nu sunt singurele proiecte. La Tagoo, în Vama Veche, piscina azurie şi zidurile albe ale pensiunii te trimit imediat cu gândul la Grecia, iar dacă totuşi există nostalgici, aceştia îşi pot găsi leacul la Sandalandala, un camping cu de toate, de la duşuri la maşini de spălat, plus o terasă cu cuptor pe lemne şi cărţi la raft.

La hotelul Europa din Eforie Nord abia a fost finalizată investiţia într-o piscină cu apă sărată din lacul Techirghiol, iar în Agigea, Pescăria lui Matei ajunge anul acesta la un business de peste 11 milioane de lei, fiind poate cel mai cunoscut restaurant pescăresc de pe litoralul românesc.

Astfel, apar şi alternative reale la clasicele hoteluri, iar vestea bună este că investiţiile în astfel de proiecte sunt tot mai numeroase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO