Constructii & Imobiliare

Investpoint: Cât costă un spaţiu ȋn clădirile de birouri din Capitală: Chiria s-a redus cu 12-17% în ultimul an, la 10-15 euro/mp. Gradul de neocupare sare de 15%

Investpoint: Cât costă un spaţiu ȋn clădirile de...

Autor: Roxana Rosu

25.05.2021, 11:41 5483

Chiria ȋn clădirile de birouri din Bucureşti a scăzut, ȋn ultimul an, cu 12-17%, la 10-15 euro/mp, ȋn funcţie de zonă, iar spaţiile din zonele centrale şi Aviatorilor/Floreasca ajung la 15-20% grad de neocupare, iar cele din Pipera şi Expoziţiei la 25-30%, în acest moment, arată o analiză Investpoint.

Piaţa spaţiilor de birouri a fost una dintre cele mai afectate de criza Covid-19, ȋntrucât multe companii şi-au mutat, parţial sau total, activitatea ȋn online, iar angajaţii au trecut ȋn telemuncă. Astfel, chiriaşii au renunţat la birouri sau au redus suprafaţa spaţiilor. 

,, Majoritatea clădirilor de birouri aveau, ȋn 2019, grade de neocupare de sub 5% în zona centrală, în Aviatorilor şi în Floreasca, şi 10-15% în Pipera şi Piaţa Presei/Expoziţiei (unde este polul de dezvoltări noi de birouri). La nivelul mai 2021, aceste grade de neocupare trebuie adunate cu 15% pentru a releva valoarea lor reală. Astfel, zonele centrale şi Aviatorilor/Floreasca ajung la 15-20% grad de neocupare, iar Pipera şi Expoziţiei au clădiri de birouri cu neocupare de 25-30%, în acest moment ”, spune Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.

Această evoluţie a preţurilor poate reprezenta însă o oportunitate pentru companiile medii, care momentan funcţionează ȋn apartamente sau case şi care sunt dispuse să investească ȋn relocarea ȋntr-o clădire de birouri. Suprafaţa minimă care poate fi ȋnchiriată este de 500 mp, respectiv jumătate de etaj. O astfel de mutare are atât beneficii, cât şi unele dezavantaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24