Constructii & Imobiliare

Iulian Dascălu pregăteşte o investiţie de 120 mil. euro la Iaşi – demarează construcţia Palas Campus

Iulian Dascălu pregăteşte o investiţie de 120 mil. euro la Iaşi – demarează construcţia Palas Campus

Autor: Bogdan Alecu

08.07.2020, 15:13 534

Grupul Iulius, controlat de antreprenorul Iulian Dascălu, demarează lucrările de construcţie a Palas Campus, în Iaşi, o investiţie care depăşeşte 120 de milioane de euro. Va fi una dintre cele mai mari clădiri de birouri din România ca suprafaţă, ajungând la peste 60.ooo mp închiriabili, şi va consolida centrul oraşului drept o destinaţie care susţine evoluţia antreprenoriatului local şi a industriilor creative. Palas Campus este cea mai amplă investiţie lansată în Iaşi în actualul context economico-social şi cea mai mare de după inaugurarea din 2012 a primului proiect mixed-use din România, ansamblul Palas, realizat tot de compania IULIUS.

„Ne dorim ca proiectele noastre să aducă în continuare plus-valoare comunităţii, atât din punct de vedere economic, cât şi social. Avem încredere că, aşa cum s-a întâmplat şi în cei 8 ani de la inaugurarea ansamblului Palas, noua dezvoltare de regenerare urbană va continua să genereze oportunităţi pentru evoluţia Iaşului şi să îl impună drept un oraş competitiv. Viziunea noastră este de a realiza mai mult decât clădiri, acei poli de magnetism urban, care includ zone verzi şi atracţii pentru comunitate, dar şi cu un aport major în modernizarea infrastructurii oraşului”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele companiei IULIUS.

Investiţia va fi finalizată în 2022, generând peste 1.700 de locuri de muncă în perioada construcţiei şi peste 5.000, după inaugurare. Totodată, în timpul lucrărilor, contribuţiile directe la bugetul statului vor fi de peste 1,3 milioane de euro prin taxe, autorizaţii, avize etc., iar valoarea impozitelor pe proprietate anuale în operare este estimată la peste 700.000 de euro.

Palas Campus se construieşte într-o zonă centrală a Iaşului, din imediata proximitate a ansamblului Palas (Sf. Andrei), nevalorificată. Cu o suprafaţă construită de peste 86.000 mp, imobilul va fi desfăşurat pe orizontală şi va avea şase corpuri, conectate atât la parter, cât şi la primele trei etaje. Corpurile sunt proiectate cu înălţimi diferite, care pot ajunge până la maximum şase etaje, în concordanţă cu silueta urbană şi respectarea unghiurilor de vizibilitate. Totodată, două niveluri subterane vor fi alocate unei parcări cu o capacitate de aproximativ 625 de locuri.

Campusul este conceput ca un proiect mixt integrat. Pe lângă componenta office clasa A, va include spaţii de tip coworking în aer liber în premieră pentru regiuneun concept nou de food market, cu restaurante, cafenele şi terase, un hub medical, dar şi o zonă de servicii, care să faciliteze promovarea producătorilor locali. Proiectul este construit cu respectarea principiilor celor mai ridicate standarde de sustenabilitate aplicabile clădirilor verzi şi va beneficia de implementarea celor mai înalte tehnologii, pentru un confort sporit şi eficienţa costurilor de operare. Totodată, va dispune de şase vestiare dotate cu duşuri, pentru cei care se deplasează cu mijloace alternative de transport. Conectivitatea campusului în interior va fi asigurată de 22 de lifturi şi noduri de legătură pietonală, gândite ca zone de relaxare.

Palas Campus implică şi investiţii majore în infrastructura rutieră din zonă, care vor contribui la creşterea conectivităţii şi accesibilităţii întregului areal. În această etapă, valoarea investiţiilor în lucrările de modernizare a traficului se ridică la peste 1,62 milioane de euro. Mai exact, va fi realizată o nouă arteră de circulaţie, care va conecta două mari bulevarde centrale (Bulevardul Anastasie Panu şi Bulevardul Regele Ferdinand I al României), iar alte cinci străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate (Sf. Andrei, Trei Ierarhi, Iancu Bacalu, Buznea, Tănăsescu). În total, aproape 10.000 mp de lucrări de asfaltare şi 5.500 mp de trotuare. Totodată, va fi amenajată o parcare subterană cu două niveluri, o investiţie de 33,3 milioane de euro, care va completa capacitatea celei din ansamblul Palas cu încă 625 de spaţii şi va face ca, în centrul oraşului, comunitatea să beneficieze de 3.200 locuri de garare. Direcţia de dezvoltare a noilor proiecte ale companiei IULIUS urmăreşte susţinerea mobilităţii urbane, astfel că vor fi amenajate şi piste de ciclism cu o lungime de aproape 650 metri, dar şi circa 500 de spaţii pentru biciclete. Cu acelaşi scop va fi amenajată şi o staţie pentru mijloacele de transport în comun, conexiuni pietonale între centrul oraşului şi întregul areal, dar şi facilităţi pentru automobilele electrice

Ca toate proiectele IULIUS, Palas Campus va include şi o componentă „green” de peste 4.500 mp, o investiţie de peste 1,4 milioane de euro în noi spaţii verzi, care vor include alei pietonale, arbori şi plante variate, dar şi spaţii de recreere. De amenajarea lor se va ocupa aceeaşi echipă internaţională de peisagişti care a proiectat parcurile din Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara.

Într-o etapă ulterioară, pentru restul amplasamentului din zonă, compania IULIUS va susţine organizarea unui concurs internaţional de urbanism şi arhitecturăa cărui soluţie privind o nouă clădire de birouri va fi integrată în proiect.

 
AFACERI DE LA ZERO