Constructii & Imobiliare

Piaţa de investiţii imobiliare din România a rezistat bine în faţa pandemiei, cu tranzacţii de aproape 1 mld.euro în 2020, în creştere cu 28%. Evoluţia este opusă celei din regiune, unde investiţiile au scăzut cu 29%

Piaţa de investiţii imobiliare din România a rezistat...

Autor: Roxana Rosu

20.01.2021, 11:47 672

Piaţa de investiţii imobiliare din România a arătat rezistenţă în faţa pandemiei în 2020, volumul tranzacţiilor ajungând la 914 milioane euro, o creştere de 28% faţă de 2019, cel mai activ segment fiind cel de birouri, care a atras 86% din investiţii (784 mil.euro), conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Locul secund a fost ocupat de segmentul industrial si logistic, care a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărţit între sectoarele de retail şi cel hotelier.

În total, au fost tranzacţionate un număr de 24 de proprietăţi generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 milioane euro per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori în piaţa imobiliară locală din ultimul deceniu.

Cele mai mari şase tranzacţii au fost reprezentate de proiecte de birouri, inclusiv vânzarea portofoliului local de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe. Tranzacţia a implicat patru clădiri din Bucureşti şi Timişoara cu o suprafaţă totală de 118.000 mp închiriabili, ce au fost vândute pentru 307 milioane de euro, cea mai mare tranzaţie de birouri semnată vreodată în România.

Tot în cursul anului trecut pragul de 100 de milioane euro a fost depăşit şi de o serie de alte tranzacţii de birouri, precum achiziţia Floreasca Park, un proiect de birouri cu un GLA de 38.000 mp, de o asociere între Zeus Capital Management şi Resolution Property (Fosun), marcând intrarea investitorilor chinezi pe piaţa de birouri din România.

La nivel regional, piaţa din România a fost singura care a înregistrat o evoluţie pozitivă anul trecut, în condiţiile în care investiţiile din Europa Centrală şi de Est s-au redus cu 29%, la 9,9 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO