• Leu / EUR4.7383
  • Leu / GBP5.3832
  • Leu / USD4.2016
Constructii & Imobiliare

Premieră pe piaţa imobiliară din România: Românii ocupă locul 2 în topul investitorilor imobiliari locali din 2018

Premieră pe piaţa imobiliară din România: Românii ocupă locul 2 în topul investitorilor imobiliari locali din 2018

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

15 ian 2019 6091

Anul 2018 s-a încheiat cu o premieră semnificativă pe piaţa imobiliară locală: investitorii români ocupă locul al doilea în topul volumelor generate după naţionalitate, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, anunţate marţi.

Aproape 200 de milioane de euro au plătit românii pentru a cumpăra proprietăţi comerciale (aproximativ un sfert din volumul total), un salt de peste cinci ori faţă de investiţiile acestora înregistrate în 2017.

„Prezenţa sporită a capitalului românesc pe piaţa imobiliară marchează un posibil punct de cotitură, deoarece una din observaţiile pe care le primeam până acum de la unii investitori străini fără activitate aici era: dacă românii nu au încredere în activele locale, de ce am avea noi? Totodată, reprezintă şi un semnal că economia României pe ansamblu a crescut într-atât de mult în ultimul deceniu încât să ducă la acumulări de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung”, a declarat Robert Miklo, directorul Investment Services al Colliers International.

În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală şi de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investionala, astfel că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte ţări din regiune.

O altă observaţie ar fi că în România, capitalul sud-african este în continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investiţional, dublu faţă de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni.

Un alt eveniment memorabil al anului trecut este că două dintre tranzacţiile semnate intră în top 10 al celor mai mari tranzacţii derulate pe piaţa imobiliară, au mai remarcat consultanţii Colliers.

„Vânzarea clădirilor de birouri The Bridge şi Oregon Park din Bucureşti intră într-un top 10 al celor mai mari tranzacţii imobiliare realizate vreodată în România. Dacă economia României nu se va depărta prea mult de creşterea potenţială în 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globală va rămâne într-o dinamică relativ favorabilă, se pot vedea creşteri şi în piaţa imobiliară. Anul trecut, randamentele în capitalele Europei Centrale şi de Est au continuat să scadă, mărind ecartul faţă de preţurile din România. Astfel, în ciuda contextului economic mai dificil şi a unor incertitudini mai mari decât în urmă cu un an, există premisele ca 2019 să genereze noi surprize pozitive, iar aceste două recorduri consemnate în 2018 ar putea fi chiar depăşite”, a adăugat Robert Miklo.

Cea mai mare tranzacţie realizată de capitalul românesc a marcat şi intrarea pe piaţa imobiliară a grupului Dedeman, care a cumpărat proiectul de birouri The Bridge din zona centru-vest a Bucureştiului, pentru valoarea totală ce se va apropia de 200 de milioane de euro. În contorizarea investiţiilor din 2018, s-a luat în calcul o cifră mai mică pentru această tranzacţie, deoarece faza a treia va fi finalizata anul acesta.

„Alte tranzacţii realizate de companii cu acţionariat local au fost mai mici, dar relevante pentru piaţă: achiziţia clădirii de birouri Bucharest Corporate Center de către One United Properties sau a centrului comercial Oradea Shopping City de către Sapient Center Oradea”, au concluzionat consultanţii Colliers International.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7383
Diferență: -0,1433
Ieri: 4.7451
Azi: 4.2016
Diferență: -0,1995
Ieri: 4.2100
Azi: 5.3832
Diferență: -0,3923
Ieri: 5.4044
Azi: 4.1734
Diferență: -0,0216
Ieri: 4.1743