Constructii & Imobiliare

Ştefan Tudos, Genesis Property: Un mediu de lucru sănătos devine un avantaj competitiv pentru angajatori în strategia de atragere şi retenţie a talentelor

Ştefan Tudos, Genesis Property: Un mediu de lucru sănătos devine un avantaj competitiv pentru angajatori în strategia de atragere şi retenţie a talentelor

Autor: Cristina Bellu

12.08.2021, 11:49 93

Cei mai mulţi angajaţi vor să se întoarcă la birou, dar au devenit extrem de atenţi la sănătatea clădirii în care lucrează, în contextul în care un mediu de lucru sănătos contribuie la limitarea riscurilor epidemiologice, este de părere Ştefan Tudos, Executive Vice President în cadrul Genesis Property, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri din România, care deţine West Gate Business District şi Novo Park.

„Calitatea spaţiului de lucru a devenit în ultimul an, pentru aproape 60% dintre angajaţi, un criteriu important pe care îl vor lua în calcul atunci când îşi vor căuta un job nou în viitor. Astfel, existenţa unui mediu de lucru sănătos devine un avantaj competitiv pentru angajatori în strategia de atragere şi retenţie a talentelor”, spune Ştefan Tudos.

Aproape 96% dintre angajaţii români consideră că standardele care certifică nivelul de rezilienţă al unei clădiri în faţa unei pandemii sunt nu doar utile, ci şi necesare în contextul actual, arată un sondaj iniţiat de Genesis Property în rândul a 1.208 de angajaţi din toată ţara.

Certificarea unei clădiri în faţa riscurilor aduse de pandemie a devenit un aspect important pentru cei mai mulţi angajaţi români, iar 85% spun că este important pentru ei să lucreze într-o clădire sănătoasă în viitor.

În paralel, aproape 76% dintre angajaţi consideră că o clădire certificată poate limita riscurile pentru sănătatea lor şi a familiilor lor şi contribuie la reducerea nivelului de stres pe care îl resimt ca urmare a pandemiei. În prezent, 70% dintre aceştia sunt în continuare îngrijoraţi privind riscurile de răspândire a virusurilor şi bacteriilor alimentate de sisteme ineficiente de ventilaţie sau de o igienizare necorespunzătoare a suprafeţelor din biroul lor.

Potrivit analizei, peste 95% dintre angajaţi consideră că existenţa unor certificări este fundamentală pentru clădirile de birouri, de la cele pentru situaţii de urgenţă precum incendii şi cutremure sau pentru protecţia mediului şi până la cele pentru sănătate.

În plus, percepţia angajaţilor asupra facilităţilor care ar trebui oferite la viitorul de muncă a devenit mai complexă. Astfel, aproape 61% vor spaţii de relaxare, socializare şi plimbare în aer liber, 53,2% vor să-şi poată seta individual temperatura şi nivelul de lumină la birou, 51,5% vor privelişte naturală, inclusiv zone verzi în interior, iar 45% vor echipamente individuale de protecţie sanitară (măşti, dezinfectant etc.).

În aprilie 2020, Genesis Property a iniţiat standardul IMMUNE™, un set de măsuri standardizate şi susţinute ştiinţific, conceput şi dezvoltat pentru a evalua şi a certifica sănătatea spaţiului fizic în mediul construit. IMMUNE Building Standard™ se bazează pe o investiţie practică în Healthy by Design System (HbDS), format dintr-o reţea de dispozitive şi tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat şi facilităţi noi, care promovează implementarea de reguli operaţionale şi de sănătate în spaţiile interioare ale clădirii unde oamenii interacţionează.

Standardul propune 135 de măsuri prin care orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator poate monitoriza şi ajusta starea de sănătate a clădirii la un nivel sustenabil, oferind ocupanţilor o experienţă sănătoasă.

Genesis Property deţine şi administrează peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri de clasa A, în clădirile Novo Park şi West Gate Business District din Bucureşti, ocupate de chiriaşi precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens şi Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajaţi. 

Compania este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studenţesc privat din România, West Gate Studios, şi al unităţii de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites. În total, dezvoltatorul a investit până acum peste 400 de milioane de euro în România.

AFACERI DE LA ZERO