Constructii & Imobiliare

Tranzacţie: EMI, jucător în piaţa sistemelor industriale de acces, cu Morphosis Capital în acţionariat, preia 70% din compania belgiană Access Systems, cu afaceri de 4,6 mil. euro

Jerome France, fondator şi CEO al EMI

Jerome France, fondator şi CEO al EMI

Autor: Cristina Bellu

01.03.2022, 09:52 133

EMI, jucător naţional în domeniul soluţiilor şi serviciilor complete pentru acces industrial, companie controlată în proporţie de 51% de fondul de private equity Morphosis Capital, anunţă achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni, 70%, din Access Systems, o companie din Belgia specializată în furnizarea de servicii pentru acces industrial.

Investiţia în Access Systems face parte din strategia EMI, elaborată împreună cu Morphosis Capital, de extindere a prezenţei companiei la nivel internaţional prin realizarea de tranzacţii de tip M&A, potrivit datelor transmise de oficialii companiei.

„Unul dintre obiectivele anunţate la semnarea parteneriatului nostru cu Morphosis Capital a fost de a ne extinde prezenţa pe piaţa europeană, prioritar în Belgia şi în Franţa. Prin tranzacţia anunţată astăzi, suntem bucuroşi că am reuşit să facem încă un pas major în direcţia extinderii prezenţei noastre în afara României”, spune Jerome France, fondator şi CEO al EMI.

Prezentă pe piaţa din Belgia de peste opt ani, Access Systems este specializată în furnizarea de servicii personalizate privind vânzarea, instalarea, întreţinerea şi depanarea tehnică a tuturor mărcilor de uşi industriale.

Compania îşi desfăşoară activitatea într-o fabrică situată în provincia Liege, în zona industrială Villers-le-Bouillet, unde lucrează 21 de angajaţi. Societatea are un portofoliu de peste 4.000 de clienţi, majoritatea în regiunea Valoniei, din sectoare diverse, precum farmaceutice, construcţii, transport, procesarea alimentelor sau distribuţie, printre care Aldi, Delhaize, Mercedes-Benz, TNT Express, Emerson, Carrefour Group, Logistics Base Intermarché,  aeroporturi, mai multe spitale locale şi centrale nucleare.  

În urma tranzacţiei, Access Systems va continua să funcţioneze în Belgia sub brandul propriu, iar fondatorii, François Pimay şi Jean-Benoît Leroy vor rămâne în continuare angrenaţi în desfăşurarea activităţii companiei.

Oficialii EMI spun că au în plan să finalizeze o a doua tranzacţie de M&A pe piaţa din Belgia în prima parte a acestui an, pentru a continua să îşi mărească cota de piaţă în regiunea Benelux.

Pentru 2021, Access Systems estimează o cifră de afaceri de 4,6 milioane de euro, în linie cu anul 2020. De partea cealaltă, EMI preconizează venituri de aproximativ 14 milioane de euro în 2021, o creştere cu 23% faţă de anul 2020. Compania consideră că pe fondul dezvoltării tot mai accelerate a proiectelor de logistică în 2021, clienţii din zona industrială şi de logistică vor rămâne principalii vectori de dezvoltare şi în următorii ani.

În 2022, EMI se aşteaptă să înregistreze venituri de peste 18 milioane de euro, incluzând cifra de afaceri realizată de Access Systems.

EMI are o experienţă de 22 de ani pe piaţa din România, specializându-se în soluţii de acces industrial – uşi, porţi, rulouri, cortine, garduri şi alte închideri industriale. Compania are 80 de angajaţi şi furnizează soluţii integrate, de la consultanţă, proiectare, fabricare, montare, până la mentenanţă şi service, pentru soluţii globale de acces pentru sectorul industrial, comercial şi logistic. La fabrica sa de la Căteasca, EMI dezvoltă inclusiv soluţii tehnice unicat, adaptate nevoilor clienţilor.

În luna septembrie 2021, EMI a anunţat intrarea în acţionariatul companiei a fondului de private equity, Morphosis Capital, care a achiziţionat împreună cu investitorii fondului o participaţie de 51% pentru 15 milioane de euro. Investiţia EMI în Access Systems a fost realizată parţial din capitalul atras de la Morphosis Capital, precum şi prin intermediul unei finanţării bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO