Cryptobusiness

Bitcoin ajunge la peste 47.000 de dolari, ceea ce duce la o capitalizare a criptomonedelor de peste 2 trilioane de dolari

Bitcoin ajunge la peste 47.000 de dolari, ceea ce duce la...

Autor: Mediafax

29.03.2022, 19:58 180

Pe măsură ce un prim trimestru sumbru se apropie de sfârşit, criptomonedele par să câştige teren, în condiţiile în care piaţa a depăşit bariera de 2.000 de miliarde de dolari şi se dovedeşte surprinzător de rezistentă în mijlocul haosului global, scrie Reuters.

La maximul de luni de 47.765 de dolari, liderul pieţei, bitcoin, a depăşit intervalul îngust de 34.000-44.000 de dolari în care s-a tranzacţionat în cea mai mare parte a anului 2022. Printr-o creştere constantă de la un minim de puţin peste 40.000 de dolari pe 21 martie, activul a câştigat 18%.

Stabilitatea sa, cel puţin faţă de performanţele anterioare, contrastează cu pieţele bursiere, cu monedele tradiţionale şi chiar cu aurul, un refugiu sigur, care au fost afectate de invazia rusă în Ucraina, precum şi de înăsprirea politicii Rezervei Federale.

În ultima vreme, salturile Bitcoin s-au diminuat.

"Cel mai mare conflict pe care l-am văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial a zguduit cu adevărat pieţele globale", a declarat Pierce Crosby, director general la platforma de charting TradingView din New York. "Ceea ce am văzut la alte active importante este o cădere uriaşă - atât de pe pieţele de acţiuni americane, cât şi de pe pieţele globale", a adăugat el. "Bitcoin a rămas mai mult sau mai puţin într-un interval destul de strâns... dar, de fapt, în ceea ce priveşte puterea relativă, este foarte optimistă".

Valoarea totală a pieţei criptomonedelor a depăşit vineri 2.000 de miliarde de dolari, potrivit platformei de analiză CoinMarketCap. Pentru a pune această cifră în context, piaţa a atins pentru scurt timp 3 trilioane de dolari pe 10 noiembrie, când bitcoin a ajuns la 69.000 de dolari.

Urcarea sinuoasă înapoi la peste 2.000 de miliarde de dolari a fost lentă şi a fost ajutată şi de o avalanşă de monede şi token-uri - numărul celor contabilizate de CoinMarketCap a crescut cu aproape 5.000 din noiembrie, ajungând la 18.511 criptomonede.

Capitalizarea de piaţă a bitcoin a ajuns la 902 miliarde de dolari, dar mai are încă de parcurs pentru a recupera cele 1.000 de miliarde de dolari pe care le deţinea în noiembrie. Deşi este în continuare dominant, cota sa de piaţă a scăzut de la până la 70% din capitalizarea totală la începutul anului 2021 la 42% în prezent.

Furnizorul de date Blockchain Chainalysis a declarat că o proporţie tot mai mare de bitcoin - aproape 60% din oferta totală - este deţinută pentru mai mult de 52 de săptămâni, faţă de 54,72% în ultimele 25 de săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO