• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Cryptobusiness

FMI: Volatilitatea criptomonedelor ar putea destabiliza pieţele emergente. Utilizarea lor în locul monedelor tradiţionale aduce riscuri „acute şi imediate”

FMI: Volatilitatea criptomonedelor ar putea destabiliza pieţele emergente. Utilizarea lor în locul monedelor tradiţionale aduce riscuri „acute şi imediate”

Autor: Alex Ciutacu

31.01.2022, 13:35 267

Mişcările abrupte de preţ înregistrate de criptomonede au potenţialul de a destabiliza fluxurile de capital din pieţele emergente, iar utilizarea criptomonedelor în locul monedelor tradiţionale aduce „riscuri acute şi imediate”, potrivit unui oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de FT.

„Criptomonedele sunt folosite pentru a scoate bani din ţările care sunt considerate a fi instabile – de către investitorii externi. (...) Este o provocare mare pentru autorităţile de reglementare din anumite ţări”, a declarat Tobias Adrian, head of monetary and capital markets în cadrul FMI.

Săptămâna trecută, FMI a cerut statului El Salvador să nu mai recunoască Bitcoin ca metodă legală de plată, reiterând avertismentul de anul trecut, când Fondul a avertizat că adopţia activului digital drept mijloc de plată aduce riscuri majore la adresa stabilităţii şi integrităţii sistemului financiar al ţării.

Nayib Bukele, preşedintele din El Salvador – care vrea să obţină finanţări de peste 1 miliard de dolari de la FMI – vrea să strângă bani prin vânzarea unor obligaţiuni legate de cea mai mare criptomonedă din lume. Planurile sale au atras critici din partea investitorilor internaţionali care deţin deja datorii emise de El Salvador.

Tobias Adrian a subliniat că pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare se confruntă cu riscuri acute şi imediate” din cauza modului în care criptomonedele încep să înlocuiască monedele tradiţionale din aceste ţări, un proces care începe să fie cunoscut drept „cryptoizare”.

Expertul FMI consideră că instrumentele existente pentru gestionarea fluxurilor de capital nu sunt potrivite pentru a aborda această „cryptoizare”, în contextul în care industria criptomonedelor aduce cu ea instrumente noi, canale noi şi furnizori de servicii care nu sunt reglementaţi.

FMI a notat anterior că Bitcoin se sincronizează din ce în ce mai mult cu bursa americană, o evoluţie care a fost observată şi de gigantul bancar Goldman Sachs.

Fondul Monetar Inernaţional a cerut autorităţilor de reglementare naţonale şi globale să stabilească un mod coordonat prin care să abordeze reglementarea şi supravegherea acestei industrii, însă misiunea este una cu atât mai dificilă pe măsură ce ritmul în care se dezvoltă serviciile din piaţa crypto accelerează.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787