Curs BNR

BREAKING: Euro creşte puternic vineri şi sare de pragul de 4,8 lei. Este cea mai mare valoare din istorie înregistrată de euro. Leul, la minim istoric şi în raport cu dolarul, care trece de 4,44 lei. Întrebarea este de ce creşte euro dacă inflaţia şi ROBOR-ul scad

BREAKING: Euro creşte puternic vineri şi sare de pragul...
21.02.2020, 13:02 13007

Moneda europeană a atins un nou maxim istoric în raport cu leul, vineri, cursul afişat de Banca Naţională fiind de 4,8026 lei/euro, în creştere faţă cotaţia de joi, de 4,7834 lei euro, precedentul maxim istoric. 

Saltul istoric pe curs ridică întrebarea de ce creşte euro dacă inflaţia este sub control.

Dolarul american a atins la rândul său un nou nivel record în raport cu moneda naţională, crescând de la 4,4307 lei, joi, la 4,4462 lei, vineri. În cadrul dolarului, cotaţia este indirectă, întâi se calculează cursul euro-dolar şi apoi se dolar-leu.

Cotaţia gramului de aur a crescut de asemenea, vineri, până la 233,51 lei, faţă de 229,42 lei, joi.

Leul s-a depreciat şi faţă de francul elveţian vineri, cotaţia afişată de BNR fiind de 4,5258 lei/franc, faţă de 4,5078 lei/franc, joi. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.

Opinie Cristian Hostiuc, ZF. Înainte să fie prea târziu: Ar trebui să încurajăm creşterea cursului cu câteva procente, pentru a nu ajunge în situaţia de acum 10 ani, când euro a urcat cu 20% în câteva luni şi a zdruncinat toată economia şi veniturile lunare ale câtorva milioane de români

 

Cum explică ministrul de Finanţe Florin Cîţu creşterea rapidă a euro 

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu spune că deprecierea de joi a leului, care a atins un nou minim istoric faţă de euro, este corelată cu scăderile monedelor din regiune, generate de mişcări de fluxuri internaţionale.

„Deprecierea uşoară a leului astăzi este CORELATĂ cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă şi încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a postat ministrul pe Facebook.

Ministrul spune că preţurile vor scădea şi dobânzile vor coborî aproape de zero cu cât mai repede vor avea loc alegerile anticipate. „Urmează lucruri fantastice pentru români. Dobânzi aproape de zero şi scăderi de preţuri”, spune Cîţu.

 

Cursul BNR de vineri, 21 februarie:

Euro4.8026

+0.0192

+0.40 %

Dolar american

4.4462

+0.0155

+0.35 %

Francul elveţian

4,5258

   
 
 

 

 
 
 

Notă ZF: Cursul afişat este calculat şi anunţat de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO