Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de vineri, 29 decembrie 2017, ultima şedinţă din an: Euro încheie 2017 spectaculos şi ajunge aproape de 4,66 lei, un nou maxim istoric

29 dec 2017 Autor: Ştefan StanEuro încheie 2017 spectaculos şi ajunge aproape de 4,66 lei, după un an marcat de volatilitate extrem de ridicată şi fluctuaţii puternice. Euro a început anul la 4.5175 lei, după care a scăzut la minimul de 4.4916 lei în februarie. Valoarea atinsă astăzi reprezintă un nou maxim istoric, fiind cu 3% mai ridicată decât valoarea debutului de an. 

La rândul lui, dolarul american închide anul la 3,89 lei, faţă de un curs de 4,34 lei/dolar la începutul anului. 

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, spunea pentru ZF în septembrie că  până acum banca centrală a preferat din raţiuni obiective să asigure o stabilitate a cursului pentru că România a avut o pondere a creditului în valută care a fost şi la 65% din total creditare şi, la acest nivel, au existat în mod cert nişte constrângeri la nivelul politicii monetare.

În prezent, în jur de 40% din împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, majoritatea în euro.

„Acum lucrurile se schimbă. Vedem o creditare în lei care creşte mult mai rapid decât cea în valută. În acest context, anticipăm o schimbare a abordării politicii monetare a BNR în ceea ce priveşte compromisul între curs şi dobânzi. Dacă până acum banca centrală a preferat să aibă un curs stabil, de acum ne aşteptăm ca banca centrală să acorde din ce în ce mai mare atenţie stabilităţii dobânzilor unde nu vom vedea o volatilitate mare chiar dacă va exista o tendinţă de creştere. Acest lucru se poate obţine dacă acceptăm ca inevitabil o volatilitate mai mare a cursului.“

Anticipările Băncii Centrale Europene (BCE) sunt de a menţine un caracter acomodativ al politicii monetare, fiind de aşteptat ca şi celelalte bănci centrale din regiune să adopte politici similare.

„În acest context, cu siguranţă că şi BNR va avea o atitudine acomodativă la nivelul politicii monetare, adică dobânzi mai mici decât ar sugera în condiţii normale situaţia economică“, apreciază Ionuţ Dumitru.

 

Cursul BNR de vineri:

Euro 4.6597 +0.0090 +0.19 %
Dolar american 3.8915 -0.0080 - 0.21 %
Francul elveţian 3,9900    

 

 

 

 

 

Notă ZF: Cursul afişat este calculat şi anunţat de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR

 

 

 

 
Cuvinte cheie:
curs valutar
, bnr
, curs bnr
, arhiva
, dolar
, evolutie
, valute
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide