• Leu / EUR4.9640
  • Leu / GBP5.7480
  • Leu / USD4.6302
Eveniment

100 de crescători de vaci din Harghita au înfiinţat o fabrică de lapte de 450.000 euro

100 de crescători de vaci din Harghita au înfiinţat o fabrică de lapte de 450.000 euro

Cantitatea de lapte pe care Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa o poate procesa zilnic este de 3.000 de litri. Foto: Shutterstock

Autor: Departamentul Corespondenţi

06.04.2015, 00:04 3014

Primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, a declarat, joi, la inaugurarea Cooperativei de prelucrarea laptelui din localitate, că problemele generate de tăierea cotei de lapte de la 1 aprilie nu se rezolvă prin proteste în Capitală, care "oricum nu ar produce efecte în favoarea crescătorilor de bovine", ci prin asocierea fermierilor la nivel local şi construirea de mini-fabrici care să le garanteze atât o piaţă sigură de desfacere a laptelui, cât şi un preţ rezonabil pe litrul de lapte, în condiţiile în care procesatorii industriali se orientează către materia primă ieftină, din import.

Ferencz Tibor a explicat că bazele investiţiei, care s-a ridicat la 450.000 de euro, au fost puse în anul 2011, iar membrii fondatori sunt 107 crescători de animale din comuna Frumoasa şi cele două sate aparţinătoare, Bârzava şi Nicoleşti, obiectivul fiind realizat din contribuţiile composesoratelor şi bisericilor din cele trei localităţi, ale Consiliului Local, dar şi ale membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din zonă.

"Mulţi nu au crezut că acest vis se va împlini, însă, cu trecerea timpului, tabăra neîncrezătorilor s-a micşorat şi astăzi (joi - n.r.) am ajuns să inaugurăm Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa. Am luptat foarte mult să realizăm această investiţie, conştienţi că numai aşa putem ieşi învingători din lupta cu cei care cumpără laptele. Foarte multe nopţi am petrecut în pivniţa Primăriei, acolo au fost zeci de şedinţe, aşa am putut construi viitorul nostru", a povestit primarul Ferencz.

Potrivit acestuia, la construirea şi utilarea fabricii de prelucrarea laptelui din comuna Frumoasa a contribuit "într-o măsura mai mică" şi Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, cu bani din proiecte.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a menţionat, la rândul său, că această investiţie asigură "autonomia dorită de toată lumea".

"Autonomia înseamnă ca noi înşine să rezolvăm problemele pe care le avem şi să nu stăm cu mâna întinsă către Bucureşti, către Bruxelles sau în alte părţi şi acest exemplu trebuie să fie continuat. Primii au fost cei din zona Cristur, cei din Frumoasa au făcut a doua manufactură de acest fel, peste câteva săptămâni se va realiza a treia fabrică de lapte, a gospodarilor din Lunca de Jos, iar în viitor o a patra se va inaugura la Ciumani", a punctat Borboly.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Harghita, Márton István, a afirmat că pentru producători cel mai important este să aibă o piaţă sigură, întrucât un investitor străin sau privat poate renunţa oricând la preluarea laptelui şi atunci sute de producători locali nu vor mai avea unde să predea materia primă.

"În al doilea rând, este vorba de preţul de achiziţie al laptelui, unul care să fie convenabil şi pentru fabrică şi pentru producător. Dacă aceste mini-fabrici, cum este cea de la Frumoasa, sunt în proprietatea producătorilor, ei trebuie să se gospodărească mai bine, iar preţul laptelui îl stabilesc chiar ei, prin Adunarea Generală", a spus Márton István.

Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa a încheiat contracte cu asociaţiile de crescători de bovine din comună şi din satele aparţinătoare Bârzava şi Nicoleşti, iar cantitatea de lapte pe care o poate procesa zilnic este de 3.000 de litri, dar, potrivit primarului, se poate extinde la o capacitate de 6.000 de litri de lapte zilnic.

În prima zi a lunii aprilie, la cooperativă au ajuns 1.500 de litri de lapte, colectaţi de la producătorii din zonă. Utilajele noi, moderne, transformă materia primă în caş şi caşcavaluri maturate, care vor ajunge în magazinele din zonă şi în oraşele învecinate.

Cooperativa din Frumoasa cumpără laptele de la producător cu 1,2 lei/litru, faţă de maximum 60 de bani în alte zone din ţară şi din judeţ, iar la sfârşitul anului profitul va fi împărţit între producători.

Peste 1.200 de fermieri, crescători de bovine şi ovine, au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemulţumiţi că subvenţia pentru animalele pe care le deţin este plătită cu întârziere şi are o valoare mai mică decât a promis ministrul Agriculturii, aceştia ameninţând cu un nou protest după Paşte.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9640
Diferență: 0,121
Ieri: 4.9580
Azi: 4.6302
Diferență: 0,0562
Ieri: 4.6276
Azi: 5.7480
Diferență: 0,6479
Ieri: 5.7110
Azi: 5.1284
Diferență: 0,1523
Ieri: 5.1206