Eveniment

80% din cei care au intrat în programul de creditare a locuinţelor Prima casă au până în 35 de ani

Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM)

Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM)

Autor: Cristian Hostiuc

14.08.2017, 00:06 810

Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), spune că programul Prima casă şi-a atins obiectivele, având în vedere faptul că tinerii au avut acces la un credit ipotecar, ceea ce în condiţii normale de creditare de către bănci nu s-ar fi întâmplat, având în vedere că aceştia au posibilitatea redusă de economisire.

80% dintre beneficiari sunt sub 35 de ani, cu efect direct în crearea unei premise de stabilitate a tinerei gene­raţii, a spus Petrescu într-o opinie transmisă ZF, ca reacţie a poziţiei economistului-şef al BNR, Valentin Lazea, la pro­gramul Prima casă.

Într-o opinie perso­nală publicată în caietele de studii ale BNR, Lazea a declarat că menţinerea programului Prima casă duce la distorsiuni în piaţă şi nu stimulează băncile să dezvolte produse cu risc redus. Lazea spune că efec­tul programului Pri­ma casă în economie a fost modest, în condiţiile în care a fost utilizat în mod limitat de persoanele cu venituri reduse.

Petrescu spune că programul Prima casă şi-a atins obiectivele din perspectiva accesului la un credit ipotecar şi de către cei cu venituri medii, cele mai multe per­soane care apelează la acest program având venituri medii de sub 4.000 de lei/gospodărie. „15% dintre persoanele care au accesat pro­gramul au veni­turi mai mici de 2.000 de lei, 58% au venituri între 2.000 şi 4.000 de lei, 19% au între 4.000 şi 6.000 de lei, numai 5% au venituri între 6.000 şi 8000 de lei şi doar 3% peste 8.000 de lei”. Dacă la lansarea pro­gra­mului ponderea locuinţelor noi în total a fost de numai 4%, în 2017 ponderea locuinţelor noi se situează la aproximativ 60% din totalul locuinţelor achiziţionate/con­stru­ite prin program, demonstrându-se im­pac­tul în revirimentul sectorului con­strucţiilor de locuinţe, spune Petrescu.

În acelaşi timp, s-a generat şi o întinerire a portofoliului de clienţi ai băncilor, a adăugat el.

Programul Prima casă are o rată de neperformanţă de sub 0,3%.

Programul Prima casă a fost lansat în 2009 pentru a stopa căderea pieţei imobiliare intervenită ca urmare a crizei. Ga­ranţia oferită de stat a fost de ajuns pen­tru bănci să susţină acordarea de cre­dite ipotecare, pe o piaţă prăbuşită. De partea cealaltă, mulţi susţin că acest pro­gram a creat distorsiuni în piaţă prin fap­tul că a oprit scăderea preţurilor apar­tamentelor până la un nivel care să aco­mo­deze şi salariile din România şi cu pu­terea de cumpărare. Dintre toate pro­gramele guver­na­mentale lansate în ultimii 10 ani, acesta a avut cel mai mare succes, în ciuda cri­ticilor.

Celelalte pro­grame, în special pe fon­duri europene, cu excepţia celor din agri­cultură, nu au în­semnat altceva decât irosirea unor re­surse fin­anciare imense - mi­liarde de euro -, a căror efecte se văd în eco­nomie prin clădiri, fabrici unde nu lucrează nimeni.

Citeşte pe ZF ce a spus Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM

cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO