Eveniment

Achizitiile romanilor scumpesc casele din Ungaria

20.05.2008, 20:40 88

Achizitiile facute de romani in orasele ungare de langa granite au determinat scumpirea proprietatilor din tara vecina cu 40-50% in ultimul an, potrivit autoritatilor locale ungare.
Daca in urma cu un an, in orasul maghiar Battonya existau case cu doua-trei camere de vanzare la preturi de 5.000 - 10.000 de euro, acum cea mai ieftina casa se poate cumpara cu 20.000 de euro.
Viceprimarul orasului, Traian Cresta, care este si presedintele Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, spune ca din cauza numarului mare de cumparatori romani, locuitorii din Battonya au ridicat preturile imobilelor.
"Foarte important este ca toate locuintele din oras sunt racordate la gaz, apa si electricitate. Preturile se situeaza acum intre 20.000 de euro, casele ieftine, si 60-70.000 de euro (casele mai scumpe). Se inregistreaza o crestere a preturilor cu 40-50% fata de aceeasi perioada a anului trecut pentru ca asa se intampla peste tot unde o piata se dezmorteste", spune Cresta.
El sustine ca pana acum 350 de romani au cumparat case in Battonya si nu este vorba numai de aradeni ci si de bucuresteni, ieseni si persoane din Navodari, pe care distanta mare nu le-a impiedicat sa isi cumpere o proprietate in Ungaria. Batonya este o localitate de campie din estul Ungariei, din judetul Bekes (Bichis), cu o populatie de 7.000 de persoane. Din acestia, peste 400 sunt romani, 700 sarbi si slovaci si restul maghiari. Accesul dinspre Romania este facil si se poate face pe cale rutiera, prin punctul de frontiera Turnu.
Acelasi fenomen se inregistreaza si in nord-vestul tarii, o alta zona atractiva pentru romanii interesati de afaceri imobilare fiind localitatile din imediata apropiere a municipiului Oradea. Localitati precum Artand, Biharkeresztes, Mezopeterd, Told sau Bedo sunt pline de masini inmatriculate in judetul Bihor.
La numai 5 km de vama Bors se afla localitatea Biharkersztes, unde pretul unei case poate ajunge la circa 10.000 euro, in conditiile in care locuinta dispune de utilitati, canalizare si gaz si acces la telefon si internet. "Fara romanii care cumpara proprietatile lasate in urma de concetatenii nostri care pleaca in Budapesta sau in strainatate, pretul imobilelor s-ar micsora dramatic, iar depopularea zonei ar atrage si scaderea nivelului de trai", declara primarul comunei Biharkeresztes, Barabas Ferenc.
Romanii de la granita de vest cumpara locuinte chiar si la Budapesta unde, conform specialistilor imobiliari, sunt mai ieftine decat cele cu caracteristici similare din Bucuresti. In apropiere de centrul Budapestei apartamentele de doua camere, cu suprafete cuprinse intre 50 si 75 mp pot fi cumparate cu aproximativ 850-950 de euro/mp, iar o casa construita pe un teren de aproximativ 800 mp ajunge la circa 230.000 de euro. Aceasta in conditiile in care chiar si in satele din zona metropolitana a municipiului Oradea, casele vechi cu gradina de circa 1.000 mp au preturi care pornesc de la 45.000 euro, iar cele ridicate recent costa ca in oras, intre 90.000 si 130.000 euro.
Unul dintre avantajele tranzactiilor imobiliare realizate in Ungaria este faptul ca, la vecinii nostri prezenta unui avocat este suficienta pentru incheierea vanzarii, taxele notariale extrem de mari din Romania putand fi evitate. Si celelalte formalitati sunt mai usor de facut decat in Romania, se face un precontract cu fostul proprietar, cumparatorul trebuie sa demonstreze ca nu are antecedente penale si ca detine un cont bancar suficient cat sa poata trai fara a apela la fondurile de asistenta sociala ale statului maghiar, iar dosarul este trimis Autoritatii pentru Straini de la Budapesta, spre verificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO