Companiile multinaţionale elaborează planuri de urgenţă în cazul unui conflict militar între SUA şi China, după ce Beijingul a lansat luna aceasta o serie de exerciţii fără precedent în jurul Taiwanului, scrie FT.
Intensificarea planificării de către liderii de afaceri din SUA, Europa, Japonia şi din alte părţi este un semnal că investitorii din China nu mai consideră că o invazie a Taiwanului este doar un risc de "lebădă neagră" cu probabilitate redusă pentru a doua economie a lumii.
"Există o mulţime de scenarii în curs de desfăşurare ... până la: 'Ce vom face în cazul în care va avea loc un război? Ar trebui să ne închidem operaţiunile din China? Cum putem să ne susţinem afacerile şi să depăşim eventualele blocaje?"", a declarat Jörg Wuttke, şeful Camerei de Comerţ a UE în China.
"Această mică insulă care a fost întotdeauna un punct fierbinte, dintr-o dată este percepută ca şi cum ar fi următoarea Ucraina", a spus Wuttke.
Chiar şi înainte ca tensiunile să crească în această lună din cauza Taiwanului, companiile multinaţionale active în China se confruntau cu un risc tot mai mare şi cu presiuni din partea Washingtonului şi a aliaţilor săi pentru a se diversifica de pe piaţa continentală.
Liderii din mediul de afaceri au declarat că lipsa unui exod al companiilor străine a evidenţiat lipsa de alternative la cea mai mare piaţă de consum şi cea mai importantă bază de producţie din lume. Însă unele companii americane se numără printre cele care iau în considerare mutarea unor părţi din operaţiunile lor în afara Chinei, ameninţând legăturile economice dintre cele două superputeri.
Eric Zheng, de la Camera de Comerţ Americană din Shanghai, a declarat că, pentru mulţi producători americani cu lanţuri de aprovizionare globale, criza din Taiwan se adaugă la impactul "material" al relaţiilor deteriorate dintre SUA şi China, cum ar fi tarifele comerciale, şi îi determină să ia în considerare serios construirea de fabrici în alte ţări.
"Gândirea populară este "China plus unu" sau chiar "China plus doi" - ceea ce înseamnă că China va fi în continuare baza principală pentru producţie, dar aveţi o ţară alternativă din Asia de Sud-Est, pentru orice eventualitate", a spus el.
Un alt director de afaceri american, care a cerut să nu fie numit, a subliniat că planurile de urgenţă nu reflectă o poziţie "anti-China", ci mai degrabă un răspuns prudent la realităţile şi ramificaţiile potenţial catastrofale ale riscului crescut de conflict militar.
Decizia preşedintelui Xi Jinping de a efectua exerciţii militare ca răspuns la vizita din această lună la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a modificat dramatic status quo-ul în strâmtoarea Taiwan.
De asemenea, episodul a avut loc pe fondul criticilor occidentale la adresa refuzului Chinei de a condamna invazia rusă în Ucraina, precum şi a represiunilor sale în Xinjiang şi Hong Kong. Preşedintele Joe Biden, care a declarat că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii din partea Chinei, şi-a mobilizat deja aliaţii pentru a contracara asertivitatea regională a Beijingului.