• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.4399
  • Leu / USD4.2653
Eveniment

Adoptăm euro sau nu? Guvernul a aprobat planul pentru trecerea la euro, dar condiţiile sunt extrem de dure: Companiile cu pierderi trebuie scoase din piaţă, legea insolvenţei trebuie schimbată, iar deficitele statului reduse

Adoptăm euro sau nu? Guvernul a aprobat planul pentru trecerea la euro, dar condiţiile sunt extrem de dure: Companiile cu pierderi trebuie scoase din piaţă, legea insolvenţei trebuie schimbată, iar deficitele statului reduse

Autor: Alex Ciutacu

15 feb 2019 1331

Guvernul a publicat pe site-ul Comisiei de Strategie şi Prognoză Planul Naţional de Adoptare a Monedei Euro, un document de 90 de pagini care menţionează paşii pe care trebuie să îi parcurgă România din punct de vedere fiscal şi economic pentru a fi viabilă de aderarea la moneda unică.

În document sunt anunţaţi oficiali ca membri ai conducerii Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro Viorica Dăncilă, în poziţia de copreşedinte, Ioan Aurel Pop, copreşedinte, Mugur Isărescu, vicepreşedinte şi Viorel Ştefan, vicepreşedinte.

Coordonatorii ştiinţifici sunt prof. Aura Socol, Acad. Daniel Dăianu şi Prof. Ion Ghizdeanu.

Premierul Dăncilă a anunţat că Guvernul îşi asumă adoptarea monedei în anul 2024, ceea ce înseamnă că intrarea în anticamera euro – ERM II – trebuie făcută până în 2022. Asta dacă România va reuşi să se conformeze în ERM II din prima încercare.

„România trebuie să demonsreze că poate să rămână stabilă fără să utilizeze cursul de schimb leu/euro – pe care-l pierde odată cu admiterea în Zona Euro”, este doar una dintre condiţiile menţionate în obiectivele din Planul Naţional de Adoptare a Monedei Euro.

Mai departe, condiţiile sunt extrem de dure, iar printre ele se numără prevederi precum: companiile care au pierderi trebuie scoase din piaţă, acţionarii trebuie să îşi capitalizeze firmele cu bani, sistemul de taxe şi impozite trebuie schimbat, legea insolvenţei trebuie schimbată, finanţele statului trebuie să fie sustenabile, iar deficitele trebuie reduse.

Acestea sunt doar câteva din obiectivele pe care şi le asumă Planul Naţional de Adoptare a Monedei Euro care poate fi citit aici.

 

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: -0,0294
Ieri: 4.7621
Azi: 4.2653
Diferență: -0,0117
Ieri: 4.2658
Azi: 5.4399
Diferență: -0,068
Ieri: 5.4436
Azi: 4.2267
Diferență: 0,1659
Ieri: 4.2197