Eveniment

Afacerile din curtea Ministerului Finanţelor: Prejudiciul adus statului în dosarul Loteriei „anulează“ profitul companiei din cinci ani

Afacerile din curtea Ministerului Finanţelor:...

Autor: Adelina Mihai

15.04.2015, 00:04 432

Loteria Română, compania de stat aflată în subordinea Ministerului Finanţelor, a avut în perioada 2009-2013 un profit net cumulat de 499 de milioane de lei, valoare puţin mai mare decât prejudiciul de care este acuzată acum compania că l-ar fi produs statului într-un interval de nouă ani.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a început urmărirea penală faţă de Loteria Română „pentru săvârşirea infracţiunii de desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie de activităţi din domeniul jocurilor de noroc“, iar prejudiciul este de peste 463 de milioane de lei, având în vedere că în perioada 2006-2014 compania de stat ar fi organizat jocuri de noroc de tip slot machine fără a avea licenţa şi autorizaţiile necesare.

Loteria Română, o companie de stat cu afaceri anuale de peste un miliard de lei şi peste 2.600 de angajaţi, a avut în intervalul 2006-2014 patru directori generali: Liliana Mincă (2006-2009), Gheorghe Benea (2009-2012), Dan Alexandru Ghiţă (2012-2013), Adrian Mişu Manolache (2013-2015). Potrivit Mediafax, Adrian Mişu Manolache, managerul „privat“ adus la conducerea Loteriei în primăvara anului 2013, a demisionat din această funcţie la finalul săptămânii trecute. Manolache, recrutat în cadrul proiectului „CEO privat la stat“, prin care guvernul voia să aducă profesionişti din mediul de business la companiile de stat pentru a le face mai profitabile, a lucrat anterior timp de 13 ani pentru BCR, cea mai mare bancă locală. De numele lui se leagă încheierea contractului de parteneriat dintre Loterie şi austriecii de la Novomatic pentru afacerea cu „păcănele“, care aduce jumătate din veniturile anuale ale companiei de stat. Contractul, încheiat pe o durată de 15 ani, a stârnit controverse pentru că nu a fost atribuit în mod transparent.

Industria jocurilor de noroc forma o piaţă evaluată la circa 660 de milioane de euro în România în 2012, potrivit unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC. În ciuda faptului că Loteria Română are o cotă de piaţă de circa 33%, marja de profit a companiei de stat este de doar 10%. Afacerile private din acest sector sunt mai profitabile, având în vedere că, spre exemplu, organizatorul de jocuri de noroc MaxBet (al doilea mare jucător de pe piaţă) avea în 2013 o cifră de afaceri de 215 milioane de lei şi o marjă de profit net de circa 23%.

Loteria Română a fost de-a lungul timpului o „vacă de muls“ pentru toţi cei care s-au aflat la putere. Niciun guvern nu a vrut listarea companiei la bursă, astfel încât activitatea companiei să devină mai transparentă, iar conducătorii companiei să dea socoteală privind activitea acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO