Eveniment

Agenţia de rating de credit S&P Global plasează Rusia în "default selectiv" pentru datoria externă. Ce înseamnă acest lucru

Agenţia de rating de credit S&P Global plasează Rusia...

Autor: Dorin Oancea

11.04.2022, 13:03 137

Agenţia de rating de credit S&P Global a plasat Rusia în "default selectiv" în ceea ce priveşte datoria externă, după ce ţara a oferit ruble pentru plata a două obligaţiuni denominate în dolari scadente pe 4 aprilie, scrie CNN.

Agenţia a precizat într-un comunicat de presă că plata în ruble în loc de dolari echivalează cu un "default selectiv".

Ce înseamnă default selectiv? Potrivit S&P, defaultul selectiv este declarat atunci când o entitate nu şi-a respectat o anumită obligaţie, dar nu întreaga sa datorie.

Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a blocat accesul Rusiei la rezervele sale de valută din băncile americane, forţând Moscova să îşi plătească datoriile în ruble. Trezoreria SUA a permis anterior Rusiei să folosească o parte din activele sale îngheţate pentru a rambursa în dolari.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că o incapacitate de plată ar fi "artificială", deoarece Rusia are dolari pentru a plăti, dar nu îi poate accesa din cauza sancţiunilor.

"Nu există motive pentru un default real", a spus Peskov.

Luni, vorbind pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a declarat că Rusia va lansa o acţiune în justiţie pe această temă. "Vom da în judecată, pentru că am întreprins toate acţiunile necesare pentru ca investitorii să îşi primească plăţile. Vom arăta instanţei dovada plăţilor noastre, pentru a confirma eforturile noastre de a plăti în ruble, aşa cum am făcut-o şi în valută. Nu va fi un proces simplu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO