Eveniment

Ajutor uriaş: Norvegia promite că va sprijini Ucraina cu 1 miliard de euro

Ajutor uriaş: Norvegia promite că va sprijini Ucraina...

Autor: Dorin Oancea

02.07.2022, 08:36 550

Norvegia s-a angajat să aloce 1 miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să se apere, să sprijine persoanele aflate în dificultate şi pentru reconstrucţie în urma invaziei Rusiei, scrie Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că Norvegia a dorit să îşi exprime solidaritatea cu lupta Ucrainei pentru supravieţuire.

"Sunt aici pentru a spune că lupta Ucrainei nu este doar pentru Ucraina. Este vorba despre nişte principii fundamentale ale lumii pe care o vom oferi copiilor noştri. Este vorba despre securitatea în Europa, este vorba despre soarta vecinului tău", a spus el.

"Vom oferi 1 miliard de euro în sprijinul ţării şi poporului dvs. pentru partea rămasă din 2022 şi pentru 2023", a continuat el. "Acest război este o încălcare a dreptului internaţional. ... Aveţi dreptul să vă apăraţi şi noi avem dreptul să vă ajutăm să vă apăraţi."

Întrebat dacă Norvegia este dispusă să mărească livrările de gaz către Europa, Stoere a declarat că Norvegia produce deja gaz "la maxim", dar că va face tot ce poate pentru a furniza gaz.

Zelenski a declarat că trebuie menţinută presiunea asupra Rusiei pentru ca războiul să se încheie.

El a spus că Rusia a folosit o rachetă Kh-22 din epoca sovietică, proiectată pentru a lovi portavioane sau alte obiecte mari, pentru a lovi o clădire obişnuită de nouă etaje - o referire la o lovitură în primele ore ale zilei de vineri asupra unui bloc de apartamente de lângă Odesa, în care oficialii ucraineni spun că cel puţin 16 persoane au fost ucise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO