Eveniment

Alertă de securitate: Atac cibernetic şi la un spital din Botoşani

Alertă de securitate: Atac cibernetic şi la un spital...

Autor: Raluca Lazaroi, Mediafax

20.06.2019, 16:22 82

A existat un atac cibernetic şi la spitalul din Dorohoi, judeţul Botoşani, însă conducerea susţine că nu au fost pierdute informaţii. Sistemul informatic din spital era protejat de antivirus

Reprezentanţii spitalului din Dorohoi şi-au dat seama, marţi după-amiază, că sistemul informatic al spitalului nu mai funcţionează şi cel mai probabil sunt vizaţi de un atac informatic.

Conducerea spitalului a anunţat organele de cercetare, care au declanşat o anchetă în acest caz.

Sistemul informatic şi-a revenit după 24 de ore, iar reprezentanţii spitalului spun că niciun fel de informaţii nu au fost pierdute.

„Problema a fost descoperită în data de 18 iunie, după-amiaza, în momentul în care sistemul informatic nu a mai funcţionat corespunzător. S-a constatat că serverul a fost criptat. Activitatea s-a desfăşurat în mod normal, atât doar că încărcarea datelor în sistemul informatic s-a făcut cu întârziere. Situaţia s-a remediat în mai puţin de 24 de ore. Nu s-au pierdut date, toate informaţiile au fost recuperate pentru că avem sisteme de backup. Acum activitatea se desfăşoară ca de obicei. Au fost anunţate toate organele abilitate şi a început o anchetă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul medical al spitalului Dorohoi, dr. Emanuela Arganisciuc.

Întrebată dacă s-a făcut o cerere de de plată pentru recuperarea datelor, dr. Emanuela Arganisciuc a spus că nu: „Nu, nu ştiu să se fi făcut vreo cerere de plată, nu avea cine să o plătească. Nici nu s-a pus problema. Existau datele, erau salvate, pentru că aveam un sistem de backup. Avem şi sistem antivirus instalat. Sistemul funcţionează acum fără alte probleme”, a spus directorul medical al spitalului din Dorohoi.

În perioada în care sistemul informatic nu a putut fi accesat, toate activităţile s-au desfăşurat manual, iar după ce sistemul şi-a reveni, personalul medical a introdus în calculatoare toate informaţiile.

O asistentă din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi a povestit presei că în perioada în care sistemul nu a funcţionat toate calculatoarele au prezentat un ecran negru şi nu le-au permis angajaţilor să facă niciun fel de operaţiuni.

„Era ecran negru şi nu am putut face nimic la calculatoare. Nu am putut introduce datele în calculator, nu am putut administra medicamente, completa condica sau foile de analize şi de alimentaţie. Am făcut totul de mână şi am introdus ulterior datele în sistem”, a povestit femeia.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara că există atacuri cibernetice în cinci spitale din Capitală, unul dintre acestea fiind Spitalul „Victor Babeş”.

Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii au spus că sistemele informatice din spitalele afectate de atacurile cibernetice nu erau protejate de antivirus, însă încă se fac analize pentru a identifica cu exactitate tipul de ransomware.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO