Eveniment

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova: Prin Brexit pleacă un contribuitor masiv la bugetul UE, iar România trebuie să aibă mai multă grijă cum utilizează fondurile UE

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte...

Autor: Răzvan Botea

17.10.2019, 10:49 189

În contextul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, prin plecarea unui contribuitor masiv la bugetul UE, va creşte presiunea pe partea de uilizare a fonsurilor europene de către statele membre. De asemenea, proiectul „Europa cu două viteze”, iniţiat de preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, presupune o redirecţionare a fondurilor europene pentru proiecte strategice în ţările mai dezvoltate, în detrimentul politicii de coeziune pe care s-a pus accent până acum în alocarea fondurilor europene, a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova, în cadrul dezbaterii ”Ce ne rezervă viitorul Europei într-o lume a tensiunilor şi a schimbărilor geopolitice?”, eveniment organizat de Deloitte în parteneriat cu Ziarul Financiar.

„Un context important este că alocarea pentru România a fondurilor europene este superioară în exerciţiul financiar următor faţă de exerciţiul actual, dar pe fondul plecării unui contribuitr masiv (Marea Britanie – n. red.) creşte presiunea pe partea de utilizare a fondurilor europene. În Uniunea Europeană se dezbate la acest moment proiectul numit „Europa cu două viteze”.  Această abordare presupune o schimbare de paradigmă, o depărtare de actuala politică de coeziune, în care fondurile sunt alocate diminuării decalajelor dintre ţările membre”, a spus el.

Alte declaraţii:

Prin Brexit, UE pierde a doua cea mai mare forţă economică după Germania şi circa 15% din PIB. Implicaţiile vor privi cetăţeni şi companii din toate statele membre, în diverse moduri greu de cuantificat ca şi impact. Brexit va putea cauza sau înrăutăţi o viitoare criză economică.

Prin alocari de fonduri cu precădere în zonele în care pot genera multiplicatori superiori, pentru România nu înseamna o alocare privilegiată, ci favorizarea unor investiţii strategice în ţările mai dezvoltate.

În curând începe un nou exerciţiu financiar de alocare a fondurilor europene, iar propunerea Comisiei Europene este ca România să primească cu 8% mai mult faţă de alocarea din exerciţiul financiar actual.

Deloitte a fost selectat de ministerul fondurilor Europene pentru a a juca rolul de consultant în elaborarea strategiilor de alocare a acestor fonduri. Este o contribuţie de care suntem mândri şi care ilustrează scopul de a avea un impact pozitiv în societate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO