Eveniment

America aude cum şuieră glonţul recesiunii, dar scapă nevătămată: Economia Statelor Unite şi-a revenit în T3, înregistrând o creştere de 2,6%, după ce recesiunea tehnică se instalalse în primele 6 luni, după două trimestre consecutive de scădere

America aude cum şuieră glonţul recesiunii, dar scapă...

Autor: Ştefan Stan

27.10.2022, 16:14 2269

Economia americană şi-a revenit în al treilea trimestru, după ce s-a contractat în primele şase luni ale acestui an, în condiţiile în care reducerea deficitului comercial a ascuns slăbirea cererii de consum, scrie FT. 

Produsul intern brut a crescut cu 2,6% pe o bază anualizată între iulie şi septembrie, depăşind aşteptările economiştilor şi marcând o inversare bruscă faţă de scăderea de 0,6% din al doilea trimestru din 2022 şi de declinul de 1,6% înregistrat în primele trei luni ale anului.

Expansiunea din trimestrul al treilea a fost impulsionată de o reducere a deficitului comercial, deoarece scăderea cererii de consum a atenuat importurile, în timp ce exporturile au crescut. Cheltuielile de consum au avansat cu doar 1,4%, mult mai lent decât în perioada precedentă, dând încă un semn că economia începe să încetinească.

Datele, publicate joi de Departamentul de Comerţ, pun capăt efectiv unei dezbateri care a făcut ravagii pe parcursul verii cu privire la faptul că economia americană se află deja în recesiune, dar nu au făcut prea multe pentru a risipi temerile că aceasta va ajunge în cele din urmă într-o recesiune, având în vedere măsurile agresive pe care le ia banca centrală americană pentru a stopa inflaţia ridicată.

Două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului au fost considerate de mult timp un criteriu comun pentru aşa-numita "recesiune tehnică". Cu toate acestea, cei mai importanţi factori de decizie politică din administraţia Biden şi de la Rezerva Federală au respins cu tărie această formulare, citând numeroase dovezi că economia se află încă pe o poziţie solidă.

Fed este pregătită la începutul lunii viitoare să aplice a patra majorare consecutivă a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale, ceea ce va ridica rata de politică monetară de referinţă la un nou interval ţintă de 3,75% până la 4%. Recent, în luna martie, rata fondurilor federale a oscilat aproape de zero, ceea ce face ca această campanie de înăsprire să fie una dintre cele mai agresive din istoria băncii centrale americane.

Decizia ar putea veni după ce BCE a anunţat dublarea ratei dobânzii de la 0,75% la 1,5% pentru euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO