Eveniment

America se revoltă: Manifestaţii violente în mai multe oraşe americane, ciocniri cu poliţia şi proteste, după ce un bărbat afro-american neînarmat a fost ucis de poliţie

America se revoltă: Manifestaţii violente în mai multe...

Autor: Dorin Oancea

30.05.2020, 12:45 1164

Protestatarii s-au confruntat cu poliţia în mai multe oraşe din SUA, după moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american neînarmat, în urma unei acţiuni a ofiţerilor din Minneapolis, informează BBC.

Sute de oameni s-au adunat în apropierea Casei Albe, cerând dreptate pentru moartea lui George Floyd.

Manifestările au avut loc şi în Minnesota, New York şi California.

Un fost ofiţer de poliţie din Minneapolis, Derek Chauvin, a fost arestat şi acuzat de omor şi urmează să apară în instanţă, luni.

Vineri seara, mulţimea s-a adunat în apropierea Casei Albe din Washington, purtând fotografii cu Floyd şi scandând „Nu pot respira”, ultimele cuvinte ale acestuia, dar şi ale lui Eric Garner, un bărbat de culoare care a murit după ce a fost imobilizat de poliţia din New York în 2014.

Au fost conflicte violente între protestatari şi poliţie în mai multe oraşe, inclusiv New York, Los Angeles, Chicago, Denver, Houston, Louisville, Phoenix, Columb şi Memphis.

În Atlanta, clădiri au fost vandalizate şi un vehicul de poliţie a fost incendiat.

În Dallas, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, după ce au fost atacţi cu pietre.

Protestele la nivel naţional vin după cîteva zile de jafuri şi incendii în Minneapolis.

La Casa Albă, preşedintele Donald Trump a solicitat departamentului de justiţie să accelereze ancheta privind încălcarea drepturilor civile ale lui Floyd.

Preşedintele a mai spus că „jefuitorilor nu ar trebui să li se permită să acopere vocile atâtor protestatari paşnici”.

O altă postare a lui Trump pe Twitter a avertizat, pe de altă parte: „Cînd începe jaful, încep şi împuşcăturile”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO